ÚOHS: Komora zubních techniků dostala pokutu za vydání ceníku a výzvy, aby její členové zvýšili ceny

24.07.2023 22:02 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým rozhodnutím pokutu ve výši 288 000 korun Komoře zubních techniků ČR za narušování hospodářské soutěže a uložil jí nápravné opatření. Komora přistoupila na narovnání s Úřadem a proti rozhodnutí nepodala rozklad.

ÚOHS: Komora zubních techniků dostala pokutu za vydání ceníku a výzvy, aby její členové zvýšili ceny
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Komora zubních techniků ČR (dále jen KZT) porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže, když v období od 7. 3. 2011 do 29. 7. 2022 vydávala ceníky stomatologických výrobků, které zveřejňovala na svých internetových stránkách a ve svém magazínu, přičemž vyzývala své členy ke zvyšování cen stomatologických výrobků. Podle Úřadu se tak dopustila zakázaného cenového rozhodnutí, které mělo za cíl narušení hospodářské soutěže a vedlo k narušení hospodářské soutěže na trhu výroby stomatologických výrobků na území České republiky.

Kromě zákazu uvedeného jednání a uložené pokuty Úřad nařídil KZT, aby do 30 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí informovala všechny své členy o verdiktu Úřadu a o zákazu cenových ujednání ve sdružení soutěžitelů.

Pokutu Úřad vypočítal na částku 400 000 Kč, když zohlednil, že v daném případě KZT dodržování cen nekontrolovala a nevymáhala a reálně dle jejích ceníků postupoval jen zanedbatelný počet členů. Tuto částku však následně snížil na konečných 288 000 korun, neboť KZT ještě v průběhu správního řízení všechny problematické dokumenty odstranila a rovněž splnila podmínky pro narovnání.

Úřad dlouhodobě upozorňuje, že profesní svazy a sdružení nesmí sloužit jako platformy ke sjednocování cen členů sdružení. Vydávání společných ceníků a snaha sdružení nutit své členy k jejich dodržování je na úrovni kartelových dohod o cenách, které jsou nejzávažnějším narušením hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…