ÚOHS: Předseda Rafaj potvrdil rozhodnutí o kartelu stavebních firem, mírně však snížil sankce

09.02.2016 12:31

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj rozhodl dne 8.2.2016 o rozkladech proti prvostupňovému rozhodnutí ve věci tzv. stavebního kartelu. Věcně bylo prvoinstanční rozhodnutí potvrzeno, nicméně předseda ÚOHS snížil pokuty pro jednotlivé účastníky kartelu.

ÚOHS: Předseda Rafaj potvrdil rozhodnutí o kartelu stavebních firem, mírně však snížil sankce
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Za narušení hospodářské soutěže na trhu inženýrského stavitelství v České republice byly uloženy pravomocně pokuty v celkové výši 1 659 993 000 korun, a to společnostem STRABAG a.s. (497 556 000 Kč), EUROVIA CS, a.s., (492 620 000 Kč), SWIETELSKY stavební s.r.o. (76 209 000 Kč), M-SILNICE a.s. (46 064 000 Kč), BERGER BOHEMIA a.s. (13 518 000 Kč), Skanska a.s. (529 818 000 Kč), Lesostavby Třeboň a.s. (4 208 000 Kč).

Uvedené společnosti porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže, když prostřednictvím vzájemných kontaktů koordinovaly účast a nabídky ve výběrových řízeních na veřejné zakázky „R4 Mirotice – Třebkov“ (kromě účastníka Lesostavby), Písek – rekonstrukce lokality na Bakalářích – I. etapa“ (pouze účastníci Strabag a Lesostavby) a „Rekonstrukce Jeronýmovy ulice v Třeboni“ (pouze účastníci Strabag a Lesostavby).

Informace o protisoutěžním jednání získal Úřad při dvanácti neohlášených místních šetřeních, která provedl v průběhu více než dvouletého vyšetřování. Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali tzv. krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena.

Předseda Úřadu přistoupil k mírnému snížení základní částky pro výpočet pokuty, neboť prvostupňový orgán nezahrnul do výpočtu vedle typové závažnosti deliktu i aspekt individuální závažnosti jednání jednotlivých účastníků řízení.

Jednání ve vzájemné shodě spočívající v koordinaci uchazečů o veřejné zakázky, tzv. bid rigging, patří mezi tvrdé kartely, které mají nejzávažnější negativní dopady na hospodářskou soutěž. Uchazeči o zakázku se před podáním nabídek dohodnou, že nebudou postupovat samostatně a konkurovat si, nýbrž podají vzájemně sladěné nabídky, které zvýší cenu či sníží kvalitu poptávaného zboží či služeb. Cílem je dosáhnout výhodnějších podmínek pro vítěze zadávacího řízení. Bid-rigging zpravidla zahrnuje jak prvky cenových dohod, tak dohod o rozdělení trhu. Odhalování bid riggingových dohod je dlouhodobě hlavní prioritou ÚOHS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…