ÚOHS: Předseda Úřadu potvrdil pokutu 800 tisíc korun Národní technické knihovně

18.04.2022 11:19 | Tisková zpráva

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna potvrdil uložení pokuty ve výši 800 tisíc korun pro Národní technickou knihovnu za chyby v zadávacím řízení „Facility management budovy Národní technické knihovny“. Rozhodnutí již je pravomocné.

ÚOHS: Předseda Úřadu potvrdil pokutu 800 tisíc korun Národní technické knihovně
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Národní technická knihovna v rámci jedné veřejné zakázky poptávala technický, energetický, ekologický management budovy, ale i úklidové a bezpečnostní služby či například služby odpadového hospodářství a deratizace. V rámci této zakázky poptávala i další podpůrné a administrativní činnosti spojené se správou budovy. Dopustila se tak přestupku porušením zákona o zadávání veřejných zakázek, protože předmět plnění uvedené veřejné zakázky vymezila natolik široce, že někteří z potenciálních dodavatelů už nemuseli být schopni nabídnout všechna plnění, jež byla do veřejné zakázky zahrnuta, přestože by nabídky podat mohli, pokud by předmět zakázky nebyl takto komplexní. Zadavatel tedy svým postupem bezdůvodně omezil soutěž o zakázku, což mohlo způsobit, že obdrží ve výsledku méně nabídek, než kdyby předmět plnění rozdělil. Skutečnost, že obdržel pouze jednu nabídku, byla pouze podpůrným argumentem. Úřad v rámci správního řízení provedl rovněž šetření mezi dodavateli za účelem zjištění informací o relevantním trhu.

Zadavatel v podaném rozkladu namítal nesprávná skutková zjištění a právní posouzení a tvrdil, že Úřad posuzoval zakázku zadávanou v roce 2019 podle zcela odlišné situaci na trhu v roce 2022. Zpochybňoval mimo jiné relevanci provedeného tržního šetření a protestoval proti údajně nepřiměřené výši pokuty.

Předseda Úřadu rozkladu nevyhověl, když ve svém rozhodnutí mimo jiné konstatoval, že „právo zadavatele vymezit libovolně předmět veřejné zakázky končí tam, kde začíná zájem společnosti na hospodárné nakládání s veřejnými prostředky, které je garantováno pouze při uplatnění co nejširší možné hospodářské soutěže o veřejnou zakázku.“  Zamítnuta byla také žádost o moderaci pokuty, neboť podle předsedy Mlsny došlo k porušení zásady zákazu diskriminace, tedy k přestupku závažného charakteru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…