ÚOHS: Spolupráce s Úřadem evropského veřejného žalobce (EPPO)

29.01.2024 22:02 | Tisková zpráva

Evropský pověřený žalobce (EDP) působící při Krajském státním zastupitelství v Brně Pavel Pukovec prezentoval v rámci své přednášky na ÚOHS dne 25. 1. 2024 poslání a pravomoci Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO – European Public Prosecutor’s Office) a možnosti spolupráce ÚOHS s toto institucí.

ÚOHS: Spolupráce s Úřadem evropského veřejného žalobce (EPPO)
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Orgány, instituce a jiné subjekty Evropské unie a jejích členských států mají povinnost bez zbytečného odkladu ohlašovat, zaznamenávat a ověřovat informace o jakémkoli trestném jednání, u něhož by EPPO mohl vykonat svou pravomoc (čl. 24 odst. 1 nařízení EPPO). Ohlásit trestný čin mohou ve 24 jazycích i soukromé subjekty a občané, a to prostřednictvím ohlašovacího formuláře ZDE. Případ je po registraci přidělen EDP, který jej vyšetří s pomocí spolupracujících institucí. Soudní řízení případu potom vedou vnitrostátní soudy.

EPPO je nezávislý orgán Evropské unie, jehož nezávislost a právní rámec jsou určeny nařízením Rady (EU) 2017/1939 EPPO. Zodpovídá za vyšetřování, stíhání a předkládání trestných činů poškozujících finanční zájmy EU soudu. Patří mezi ně hospodářské a finanční trestné činy, jako je zneužívání finančních prostředků, zpronevěra finančních prostředků nebo majetku EU, praní špinavých peněz, organizovaný zločin, podvody s DPH a korupce. 

EPPO vykonává funkce žalobce u příslušných soudů zúčastněné země EU, má přednost před vnitrostátní jurisdikcí a vnitrostátní právo používá v případech, které nejsou upraveny nařízením EU. Státní zástupci pracující pro EPPO nepřijímají pokyny od nikoho mimo EPPO, včetně vnitrostátních orgánů. Partnery EPPO jsou Europol, Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), Eurojust a vnitrostátní orgány (státní zastupitelství, policie, celní správa, finanční správa, NKÚ, ÚOHS a další. Ústřední kancelář EPPO se nachází v Lucemburku, kde sídlí Kolegium EPPO v čele s předsedkyní kolegia EPPO a evropskou hlavní žalobkyní Laurou Codru?ou Kövesi a 22 evropských žalobců, po jednom z každé zúčastněné země EU. Českou republiku zastupuje Petr Klement. Společně rozhodují o strategických záležitostech a přijímají vnitřní pravidla a postupy. Dalších 36 decentralizovaných kanceláří EPPO, v nichž pracují evropští pověření žalobci (EDP), se nachází ve 22 zúčastněných zemích Evropské unie; v České republice je šest pracovišť (Praha, Brno, České Budějovice, Liberec, Ostrava a Zlín). Od zahájení činnosti úřadu EPPO dne 1. června 2021 bylo za první rok zaregistrováno více než čtyři tisíce oznámení o trestné činnosti, zahájeno přes 900 vyšetřování a zajištěno téměř 260 milionů eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …