ÚOHS: V tomto týdnu začíná aplikace větší části nařízení o zahraničních subvencích

11.07.2023 22:02 | Tisková zpráva

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2560 ze dne 14. prosince 2022 o zahraničních subvencích narušujících vnitřní trh (dále jen „Nařízení“) reaguje na možná narušení vnitřního trhu způsobená subvencemi třetích států pro podniky působících na vnitřním trhu.

ÚOHS: V tomto týdnu začíná aplikace větší části nařízení o zahraničních subvencích
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zatímco v rámci Evropské unie je přísně kontrolována veřejná podpora, kterou jednotlivé členské státy poskytují podnikům, subvence třetích států této kontrole nepodléhají. Nařízení dává Komisi nástroje, které by měly umožnit omezit škodlivé dopady subvencí třetích států podnikům na vnitřní trh. Nařízení cílí na veškeré podniky, tedy jak evropské, tak i mimoevropské, které působí na vnitřním trhu a zároveň obdržely subvenci od třetího státu.

Od 12. 7. 2023 se stává aplikovatelným většina ustanovení Nařízení. Komise může od 12. 7. 2023 z moci úřední z vlastní iniciativy nebo na podnět zahájit přezkum finančních příspěvků, které podnik působící na vnitřním trhu obdržel. V rámci přezkumu Komise určí jestli se jedná o zahraniční subvenci, která je škodlivá pro vnitřní trh. Během šetření může Komise vyžadovat poskytování informací či provádět místní šetření v podnicích, tedy vstupovat do všech prostor podniku, kontrolovat účetní knihy, požadovat od pracovníků vysvětlení nebo např.  zapečetit jakékoli podnikatelské prostory. Při nedostatečné spolupráci (neposkytnutí informací, odmítnutí místního šetření atp.) může být podniku uložena pokuta. Závěrem takového šetření může být rozhodnutí, které uloží podniku splnit závazky k nápravě způsobené škody. Takovým závazkem může být například navrácení zahraniční subvence. Od 12. 7. 2023 tedy vznikne podnikům povinnost spolupracovat s Komisí při zjišťování, jestli dotčený podnik neobdržel zahraniční subvenci.

Zbývající ustanovení se stanou aplikovatelnými dne 12. 10. 2023, kdy začne platit i povinnost podniků notifikovat předem Komisi zahraniční finanční příspěvky v případě účasti na fúzi, kdy alespoň jeden z podniků v Unii dosahuje celkového obratu nejméně 500 milionů eur a nabídky v rámci veřejné zakázky, jejíž hodnota bude přesahovat 250 milionů eur.

Další informace o nařízení o zahraničních subvencích jsou dostupné ZDE.

Text nařízení o zahraničních subvencích, publikovaný v Úředním věstníku EU, k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…