ÚOHS: Žádost o vyjádření k závazkům navrženým společností Zásilkovna

16.11.2023 22:02 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále též „Úřad“) vede s účastníkem řízení, společností Zásilkovna s.r.o., se sídlem Českomoravská 2408/1a, Libeň, Praha 9, IČO 28408306 (dále též „Zásilkovna“), správní řízení sp. zn. ÚOHS-S0533/2020/KD ve věci možného porušení § 3 odst. 1 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále též „zákon“) a/nebo článku 101 Smlouvy o fungování Evropské unie, které je spatřováno v tom, že společnost Zásilkovna ve smluvních ujednáních s provozovateli jejích výdejních míst uplatňuje ustanovení, která jim ukládají povinnost zdržet se jakéhokoliv konkurenčního jednání vůči ní, a to jak po dobu trvání této smlouvy, tak po určitou dobu po jejím ukončení.

ÚOHS: Žádost o vyjádření k závazkům navrženým společností Zásilkovna
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V rámci správního řízení navrhla společnost Zásilkovna závazky ve prospěch obnovení účinné hospodářské soutěže ve smyslu § 7 odst. 2 zákona. Správní řízení lze na základě návrhu závazků zastavit pouze tehdy, jestliže jsou dostatečné pro ochranu hospodářské soutěže a jejich splněním se odstraní závadný stav. Úřad v této souvislosti zveřejňuje závazky navržené společností Zásilkovna a umožňuje se k nim vyjádřit, a to z pohledu jejich dostatečnosti či nedostatečnosti k odstranění možného protisoutěžního stavu vyvolaného konkurenčními smluvními doložkami uzavíranými mezi společností Zásilkovna a provozovateli jejích výdejních míst.

Za tím účelem Úřad připojuje znění závazků navrhovaných účastníkem řízení, společností Zásilkovna:

Do 30 dnů od právní moci rozhodnutí o zastavení správního řízení změní účastník řízení obchodní podmínky pro výdejní místa tak, že:

a) v ustanoveních, která ukládají provozovatelům výdejních míst povinnost zdržet se jakéhokoli konkurenčního jednání vůči Zásilkovně a povinnost zajistit, aby v jimi provozovaných provozovnách nebyly třetí osobou poskytovány služby obdobného charakteru jako poskytované Zásilkovně, a to pod sankcí 100 000 Kč, budou tyto povinnosti uloženy pouze po dobu trvání smlouvy; dojde tak k odstranění těchto povinností (zákazu soutěžit) po ukončení smlouvy (v současných obchodních podmínkách je povinnost zdržet se konkurenčního jednání ještě po dobu 12 měsíců po ukončení smlouvy uzavřené mezi provozovatelem výdejního místa a Zásilkovnou);

b) nově upravená práva a povinnosti týkající se konkurenčního jednání pro provozovatele výdejních míst budou platná okamžikem nabytí účinnosti obchodních podmínek, i když k uzavření smlouvy mezi provozovatelem výdejního místa a Zásilkovnou došlo před tímto datem.

Splněním závazků by tak došlo ke dni účinnosti obchodních podmínek k úplnému upuštění od stanovení povinnosti provozovatele výdejního místa dodržovat zákaz výkonu konkurenční činnosti po skončení smluvního vztahu uzavřeného se společností Zásilkovna.

Vyjádření k závazkům navrženým společností Zásilkovna ve výše uvedeném znění lze zaslat ve lhůtě do 5. 12. 2023 do datové schránky Úřadu, na poštovní adresu Úřadu, fax č. 542 167 113 nebo e-mailovou adresu Úřadu posta@uohs.cz. Při komunikaci s Úřadem prosím uveďte „Vyjádření k závazkům navržených společností Zásilkovna“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…