ÚOHS: Zpráva ze sektorového šetření farmaceutického průmyslu v EU

31.01.2019 7:36

Evropská komise zveřejnila zprávu ze šetření o výsledcích prosazování hospodářské soutěže ve farmaceutickém sektoru, které probíhalo v letech 2009-2017.

ÚOHS: Zpráva ze sektorového šetření farmaceutického průmyslu v EU
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Komise zprávu připravila v úzké spolupráci s vnitrostátními orgány pro hospodářskou soutěž ve všech 28 členských státech EU v rámci tzv. Evropské sítě pro hospodářskou soutěž.

Komise a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž prošetřily od roku 2009 více než 100 případů zakázaných dohod a zneužití dominantního postavení a přijaly 29 rozhodnutí proti nezákonným postupům při dodávkách léčivých přípravků. Prošetřeny a trestány byly zejména postupy narušující hospodářskou soutěž, které vedly k vyšším cenám léků, a dále jednání vylučující ostatní soutěžitele s cílem odložit vstup generických léčiv na trh, sdílení nebo určování cen na trhu, dohody o výplatě za zpoždění, kdy se výrobci původních i generických léčiv dohodli na tom, že nebudou generické přípravky uvádět na trh, a rozdělili si za tím účelem zisky původního výrobce. Celkově byly uloženy pokuty v celkové výši více než 1 miliardu eur.

Zásahy proti pokusům o odložení vstupu generických léčiv na trh pomohly udržet úroveň inovací v odvětví, neboť odložení výroby generik umožňuje společnostem nepatřičně čerpat zisky ze starších produktů místo toho, aby musely soutěžit s novými, inovativními léčivými přípravky. K  inovacím a většímu výběru léků přispěla rovněž kontrola fúzí, neboť zabránila transakcím, které by mohly ohrozit výzkum a vývoj nových léčivých přípravků a jejich uvádění na trh, případně rozšíření léčebného použití stávajících léků.

Zprávu Evropské komise ze sektorového šetření ve farmaceutickém průmyslu naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…