ÚOHS potrestal kartel dodavatelů oken 20 miliony korun

05.03.2018 22:28

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým prvostupňovým rozhodnutím pokutoval kartelovou dohodu společností DAFE - PLAST Jihlava, s.r.o., OSF 2000, s.r.o. a SULKO s. r. o. Za zakázanou dohodu v souvislosti s účastí ve veřejné zakázce byly uloženy sankce v celkové výši 20 841 000 korun. Rozhodnutí není dosud pravomocné a je možno proti němu podat rozklad.

ÚOHS potrestal kartel dodavatelů oken 20 miliony korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Uvedené společnosti v roce 2012 koordinovaly účast a nabídky do výběrového řízení pro veřejnou zakázku Výměna otvorových výplní na objektech Libereckého kraje resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, vyhlášenou Libereckým krajem. Cílem této nezákonné spolupráce bylo, aby nejvýhodnější nabídku podala společnost SULKO s.r.o. Takto dohodnuté nabídky byly posléze podány. Soutěžitelé svým koluzivním jednáním narušili hospodářskou soutěž na trhu výroby, distribuce a montáže oken a dveří (otvorových výplní stavebních konstrukcí), včetně jejich příslušenství, v České republice.

Úřad provedl podrobnou analýzu položkových rozpočtů nabídek u všech objektů, při které porovnával vzájemné poměry jednotkových cen nabídnutých uchazeči o veřejnou zakázku, a zjistil, že mezi cenami stanovenými jednotlivými uchazeči existuje určitý cenový vzorec. Všechny nabídky přitom vykazovaly i obdobné chyby v součtech a chyby grafické.

Společnosti DAFE-PLAST, OSF a SULKO by každá samostatně a nezávisle nemohly dospět k takovému obsahu svých nabídek, jak byl popsán výše. Jednání bylo bezpochyby výsledkem předchozího slaďování nabídek mezi soutěžiteli, kteří nahradili své nezávislé chování v soutěži o zakázku praktickou kooperací vedoucí k zamýšlenému cíli. Tímto jednáním ovlivnili hodnocení nabídek i výsledek výběrového řízení.

Úřad svým rozhodnutím zakázal plnění této dohody a uložil společnosti SULKO pokutu ve výši 15 626 000 Kč, společnosti DAFE – PLAST 4 878 000 Kč a společnosti OSF 2000 pak 337 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…