ÚOHS uložil hlavnímu městu Praze pokutu převyšující 2,6 milionu korun

23.10.2022 13:28 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím hlavnímu městu Praze pokutu ve výši 2 679 000 korun za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže v souvislosti s loterijními vyhláškami. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

ÚOHS uložil hlavnímu městu Praze pokutu převyšující 2,6 milionu korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Hlavní město se dopustilo porušení § 19a odst. 1 zákona, který orgánům veřejné moci zapovídá zvýhodňovat některé soutěžitele. Ve své regulaci loterií, sázkových a hazardních her Praha v období od 1. 12. 2012 do 20. 12. 2018 vymezovala konkrétní adresní místa pro provozování těchto her, aniž by tato místa byla vybrána na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií.

Podle Úřadu uvedeným jednáním došlo na území hlavního města Prahy k narušení hospodářské soutěže na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her/hazardních her a v období od 1. 12. 2012 do 31. 12. 2016 rovněž k narušení soutěže na trhu provozování heren, kasin, restaurací a dalších podniků určených k sázkovým hrám, loteriím a podobným hrám.

Úřad v současné době vede také další správní řízení s hlavním městem Prahou, které se týká možného narušení hospodářské soutěže v důsledku pokračující regulace hazardních her obecně závaznými vyhláškami v období od konce roku 2018 do října 2021, kdy bylo toto řízení zahájeno.

Správní soudy i Ústavní soud České republiky v nedávné době definitivně potvrdily možnost zásahů ÚOHS proti diskriminačnímu jednání orgánů veřejné moci při vydávání obecně závazných vyhlášek, včetně toho, že v případě měst, obcí a krajů se nejedná o zásah do práva na samosprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…