ÚOKFK: Operace ZENON – milionové krácení daní

29.11.2013 13:34

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) rozkryli v rámci operace s krycím názvem „ZENON“ rozsáhlý případ podezření ze spáchání trestných činů zkrácení daně poplatku a podobné povinné platby, zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení.

ÚOKFK: Operace ZENON – milionové krácení daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Následně z těchto trestných činů obvinili tři muže a jednu ženu (pracovnici Finanční správy ČR). Obvinění patřili do skupiny, která se měla vylákáním DPH obohatit o minimálně 49 milionů korun a dále se měla pokusit vylákat dalších 198 milionů korun. Na případu s kriminalisty spolupracovali pracovníci Finančně analytického útvaru Ministerstva financí a Finanční správy ČR. 

Do hledáčku detektivů ÚOKFK SKPV se v září 2013 dostala skupina osob podezřelá z rozsáhlé trestné činnosti na úseku daní. Kriminalisté začali okamžitě dokumentovat trestnou činnost jednotlivých členů skupiny. Postupně získali poznatky o hlavním organizátorovi a o dalších podezřelých, jejich rolích a postavení v rámci skupiny.
 
Skupina obviněných osob působila v rámci několika zahraničních právnických osob, které byly registrovány k DPH na území ČR. Jako jejich zmocněnci vystupovali tzv. „bílí koně“. Obvinění ve spolupráci s pracovnicí finanční správy měli od roku 2011 podávat zcela fiktivní daňová přiznání k dani z přidané hodnoty, na základě kterých neoprávněně nárokovali vyplacení nadměrných odpočtů DPH. V jednom případě se jim toto podařilo a podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV tak měli neoprávněně vylákat částku 49 milionů korun. V dalších několika případech se měli pokusit vylákat 198 milionů korun, což se jim však už nepodařilo.
 
K samotné realizaci případu s krycím názvem „ZENON“ přistoupili policisté ÚOKFK SKPV v pondělí 25. listopadu 2013, poté, co shromáždili dostatečné množství důkazů k podezřelým aktivitám všech osob. V rámci realizace bylo provedeno osm domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Je třeba zdůraznit enormní rychlost práce a efektivitu kriminalistů ÚOKFK, neboť prověřování celého případu trvalo jen cca dva a půl měsíce.
 
Hlavním organizátorem, bez jehož pokynů se neobešel ani jeden z členů skupiny, měl být podle detektivů osmatřicetiletý Čech, který se prostřednictvím dalších obviněných seznámil s pracovnicí finančního správy. Ta mu poté měla předat přesné instrukce, jakým způsobem má podat daňová přiznání. Za tuto pomoc měla požadovat, aby jeden z obviněných, v případě úspěšně vylákaného nadměrného odpočtu DPH, splatil dluh jejímu známému.
 
V rámci realizace se podařilo obviněným zajistit majetek v rozsahu způsobené škody, zejména nemovitosti, luxusní vozidla (např. zn. Bentley), luxusní hodinky či finanční hotovost. Na tři obviněné osoby byl státním zástupcem podán návrh na vzetí do vazby, nicméně soudce tento návrh neakceptoval. Všechny osoby jsou stíhány na svobodě. V případě pravomocného rozsudku všem obviněným hrozí trest odnětí svobody od pěti do dvanácti let.
 
Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…