ÚOOÚ: Kontrola České pojišťovny, a. s.

29.08.2015 12:36

Předmětem incidenční kontroly bylo dodržování povinností v souvislosti se zpracováním osobních údajů klientů České pojišťovny a.s. se zvláštním zaměřením na zasílání dokumentů klientům. Pojišťovna zaslala jedné ze svých klientek 238 dopisů, které jí nebyly určeny a jenž obsahovaly jméno a příjmení pojištěného, rodné číslo pojištěného, číslo pojistné smlouvy, číslo pojistné události a datum úrazu, adresu, číslo účtu pro vyplacení pojistné částky a další – v některých případech i citlivé (kód diagnózy, popis úrazu) – údaje jiných klientů. V průběhu kontroly bylo zjištěno, že nesprávně bylo odesláno celkem 9 zásilek, které obsahovaly celkem přibližně 1000 dopisů.

ÚOOÚ: Kontrola České pojišťovny, a. s.
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

K chybnému zaslání dopisů došlo na základě softwarové chyby, která se projevila poté, co pracovníci oddělení IT stávající software rozšířili o novou funkci, která přímo nesouvisela s distribucí korespondence. Kontrolou bylo konstatováno porušení § 13 zákona o ochraně osobních údajů, dle kterého jsou správce a zpracovatel mimo jiné povinni přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů.

Za porušení této povinnosti byla v následném správním řízení uložena pokuta ve výši 250 000 Kč. Rozhodnutí nabylo právní moci dne 30. července 2015.

Podrobné informace jsou k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…