Experti představili postoj Úřadu k dotazům na oprávněnost získávat a případně dále zpracovávat osobní údaje vypovídající o tom, zda někdo přišel do styku s nákazou COVID-19. „Například měření teploty při vstupu na pracoviště v době pandemie je legitimní důvod pro zajištění bezpečného pracovního prostředí a lze ho tak považovat za oprávněný zájem zaměstnavatele,“ uvedla Miroslava Matoušová.
Opačným případem je však situace, kdy podobnou evidenci návštěvníků provádí například pořadatel kulturní akce nebo majitel restaurace. Tehdy je sběr osobních údajů a případný verdikt o pozitivitě na COVID-19 záležitostí pouze krajské hygienické stanice. Nelze ho tedy provádět ani na základě souhlasů návštěvníků. „Svévolnou evidenci návštěvníků nelze ospravedlnit ani ochranou práv majitele restaurace třetích osob ve spojení s povinností zaměstnavatele zajistit zaměstnancům bezpečnost na pracovišti podle zákoníku práce,“ vysvětlil Ladislav Hejlík.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva