ÚOOÚ: Úřad přednášel o ochraně osobních údajů v čase koronavirové pandemie

13.09.2020 12:00

Především vlivu pandemické situace na zpracování a ochranu osobních údajů se minulý týden věnoval odborný seminář s názvem „Veřejné subjekty v ČR po dvou letech s obecným nařízením“. V sídle pardubického krajského úřadu za ÚOOÚ vystoupili vrchní rada pro vládní agendy Miroslava Matoušová, vedoucí oddělení konzultací Ladislav Hejlík a právník Jiří Maštalka.

ÚOOÚ: Úřad přednášel o ochraně osobních údajů v čase koronavirové pandemie
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Experti představili postoj Úřadu k dotazům na oprávněnost získávat a případně dále zpracovávat osobní údaje vypovídající o tom, zda někdo přišel do styku s nákazou COVID-19. „Například měření teploty při vstupu na pracoviště v době pandemie je legitimní důvod pro zajištění bezpečného pracovního prostředí a lze ho tak považovat za oprávněný zájem zaměstnavatele,“ uvedla Miroslava Matoušová.

Opačným případem je však situace, kdy podobnou evidenci návštěvníků provádí například pořadatel kulturní akce nebo majitel restaurace. Tehdy je sběr osobních údajů a případný verdikt o pozitivitě na COVID-19 záležitostí pouze krajské hygienické stanice. Nelze ho tedy provádět ani na základě souhlasů návštěvníků. „Svévolnou evidenci návštěvníků nelze ospravedlnit ani ochranou práv majitele restaurace třetích osob ve spojení s povinností zaměstnavatele zajistit zaměstnancům bezpečnost na pracovišti podle zákoníku práce,“ vysvětlil Ladislav Hejlík.

Přednášející se během své přednášky věnovali také stále aktuálnímu tématu chytré karantény včetně aplikace eRouška, oznamování pověřenců Úřadu, případům porušení zabezpečení osobních údajů zjištěných v obcích a školách a jejich ohlašování ÚOOÚ a podmínkám pro zpracování biometrických údajů jako zvláštní kategorie osobních údajů.

K tématu správního trestání a odpovědnosti za použití jiných právních institutů pak ve druhé části semináře promluvil Jiří Maštalka.

Seminář „Veřejné subjekty v ČR po dvou letech s obecným nařízením“, organizovaný pověřencem Pardubického kraje Davidem Venzarou, navazuje na bohatou osvětovou činnost Úřadu, kterou letos na dlouhou dobu přerušila opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. V minulém roce se experti ÚOOÚ zúčastnili okolo 40 podobných akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…