ÚOOÚ: V Lužické nemocnici došlo ke ztrátě části zdravotnické dokumentace

29.07.2013 16:12

Kontrola Úřadu provedená v Lužické nemocnici a poliklinice v Rumburku na základě podnětu pacientky prokázala, že došlo ke ztrátě části její zdravotnické dokumentace v listinné podobě a zachována byla jen část zdravotnické dokumentace v podobě elektronické.

ÚOOÚ: V Lužické nemocnici došlo ke ztrátě části zdravotnické dokumentace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Úřad v této souvislosti upozorňuje na riziko, že poskytnutou zdravotní péči nelze v takovém případě zpětně vyhodnotit a posoudit, k čemuž v průběhu šetření Policie České republiky dospěl také přizvaný odborný znalec.  Z tohoto důvodu se Úřad v budoucnu zaměří na otázku vedení a zabezpečení zdravotnické dokumentace v zařízeních poskytujících zdravotní péči.

Úřad však nemůže nechat bez povšimnutí jednání České lékařské komory, která na základě podnětu téže pacientky nejenže včas neoznámila ztrátu části zdravotnické dokumentace příslušnému orgánu, tedy Úřadu, ale svou liknavostí způsobila i promlčení správního deliktu v této věci, tedy zamezení potrestání Lužické nemocnice a polikliniky jako správce osobních údajů, který porušil své povinnosti.

Úřad zároveň provedl kontrolu současného stavu elektronického informačního systému Lužické nemocnice a polikliniky, z níž vyplynulo, že systém není zabezpečen tak, aby nemohlo dojít k neoprávněnému  přístupu k údajům vedeným v elektronické podobě zdravotnické dokumentace. V souvislosti s tímto zjištěním Úřad připravuje správní řízení, které stanoví postih v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. O výsledku bude Úřad informovat.

Podrobná zpráva o provedené kontrole  Lužické nemocnice a pokliniky je k dispozici na www.uoou.cz/Dozorová činnost/Kontrolní činnost inspektorů.

PhDr. Hana Štěpánková
tisková mluvčí,
ředitelka tiskového odboru
Úřad pro ochranu osobních údajů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…