ÚOOÚ udělil rekordní pokutu za spam

19.05.2017 12:40

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil společnosti EURYDIKAPOL, s. r. o. (dříve společnost JH HOLDING s. r. o.) rekordní pokutu ve výši 4.250.000 Kč za šíření nevyžádaných obchodních sdělení.

ÚOOÚ udělil rekordní pokutu za spam
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

„K této pro zatím nejvyšší částce dospěl Úřad na základě zhodnocení podaných stížností, jichž obdržel okolo 700. Tato nevyžádaná obchodní sdělení byla zasílána opakovaně po dobu téměř jednoho roku,“ popsala předsedkyně ÚOOÚ Ivana Janů.

K celému případu je nutno konstatovat, že uvedená společnost neprokázala, že disponovala souhlasy ve smyslu § 7 odst. 2 zákona č. 480/2004 Sb., a tudíž zasílala nevyžádaná obchodní sdělení bez těchto souhlasů, čímž se dopustila správního deliktu dle § 11 odst. 1 písm. a) citovaného zákona, neboť adresáti nebyli ani jejími zákazníky.

„Při stanovení výše sankce Úřad zohlednil jak celkový počet přijatých stížností, tak počet unikátních adres, na které byla obchodní sdělení zaslána, tedy počty lidí, kteří byli zasaženi takovým protiprávním jednáním,“ upřesnila Janů.

Úřad při udělení pokuty 16. května 2017 také zohlednil, že i přes zahájenou kontrolu společnost nadále nevyžádaná obchodní sdělení zasílala a nedbala tak na upozornění Úřadu. Přitěžující okolností byla rovněž skutečnost, že šíření obchodních sdělení bylo vysoce obtěžující, neboť na některé adresy byla obchodní sdělení doručena v řádech několika desítek obtěžujících e-mailů a v jednom případě bylo dokonce doručeno téměř dvě stě nevyžádaných obchodních sdělení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…