ÚP ČR a EURES představí na veletrhu Profesia Days své služby

17.10.2015 20:15

Více než sto vystavovatelů, desítky přednášek a workshopů, široká nabídka volných pracovních míst v České republice i Evropě a možnost osobního setkání se zástupci firem z různých oborů. To vše bude připraveno pro návštěvníky veletrhu práce Profesia days ve dnech 21. – 22. října 2015 na pražském výstavišti v Letňanech.

ÚP ČR a EURES představí na veletrhu Profesia Days své služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Své služby představí také Úřad práce ČR (ÚP ČR) a celoevropská síť EURES. Záštitu nad akcí převzala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Do hlavního města zamíří vystavovatelé a zástupci sítě EURES z různých zemí Evropy i ČR. Stánek bude mít na místě Úřad práce ČR a také Česká správa sociálního zabezpečení.

„Mezinárodní veletrhy práce nabízejí výbornou příležitost k neformálnímu setkání zájemců o práci v zahraničí a samotných zaměstnavatelů. Uchazeči si mohou na místě otestovat svou znalost cizího jazyka a ověřit si, zda se jejich představy o práci v cizině shodují s požadavky tamních zaměstnavatelů,“ říká zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Pořadatelé připravili pro návštěvníky pestrý program. Letos se mohou těšit hned na několik novinek: „Veletrhu se zúčastní řada zajímavých osobností, které pohovoří o svém vlastním kariérním růstu, proběhne panelová diskuse se zaměstnanci, k dispozici bude kariérní a právní poradna a také poradenství pro rodiče na mateřské a rodičovské dovolené, studenty, absolventy i lidi nad 45 let. Zájemci se budou moci zapojit do slosování o zajímavé výhry našich vystavovatelů,“ vyjmenovává Country Manager Profesia pro Českou republiku Zuzana Lincová,.

Program veletrhu bude rozdělen do šesti zón: všeobecné, poradenské, přednáškové, fun oddychové, testovací a vzdělávací. V testovací místnosti si návštěvníci budou moci vyzkoušet své jazykové a počítačové znalosti. Výsledky testu se jim pak budou hodit v případě, že uvažují o práci v členských státech EU a EHP. Zároveň mohou využít poradenství na stáncích EURES.

„V letošním roce se veletrhu zúčastní, kromě poradců EURES z ČR, také jejich kolegové z Dánska, Itálie, Německa, Nizozemska, Slovenska a Švédska. Nabídnou lidem nejen informace o životních a pracovních podmínkách v jednotlivých zemích, ale také ověřená volná pracovní místa v různých oborech. Zaměstnavatelům zase poradí, jak a kde hledat případné uchazeče ze zahraničí,“ upozorňuje národní koordinátor EURES ČR Miroslav Chytil.

Uchazeči o zaměstnání budou moci s poradci prokonzultovat například podobu i obsah jejich životopisu nebo to, jak se nejlépe připravit na přijímací pohovor a co práce v zahraničí obnáší. U stánku ÚP ČR pak návštěvníci získají podrobné informace o širokém portfoliu nabízených služeb.

„Lidé se dozvědí, o jaké profese je zájem a co zaměstnavatelé vyžadují od budoucích zaměstnanců. Specialisté Úřadu práce ČR představí zájemcům nástroje aktivní politiky zaměstnanosti či projekty zaměřené na konkrétní skupiny uchazečů o zaměstnání. Zaměstnavatelé se u nich mohou informovat o možnostech spolupráce v rámci výběrových řízení nebo poskytnutí příspěvku na dotovaná pracovní místa,“ přibližuje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Praze Blanka Havlík.

Své zástupce bude mít na akci i Česká správa sociálního zabezpečení. Lidé se jich budou moci ptát na věci související se sociálním pojištěním. Dozvědí se, jaké doby se započítávají do doby důchodového pojištění a kdy mohou čerpat dávky nemocenského pojištění. Informace pro návštěvníky tak budou opravdu komplexní.

Letos se veletrhu zúčastní desítka výrobních podniků (např. Česká zbrojovka, Continental Automotive, CEMEX Czech Republic), ale také firmy působící v potravinářství, logistice nebo strojírenství. Nabízet práci budou IT společnosti či Armáda České republiky. Ze zahraničních zaměstnavatelů se akce zúčastní například irský masokombinát Dawn Meats, který hledá řezníky a pomocné dělníky.

Vstup na veletrh i odborný program je zdarma.

Evropské služby zaměstnanosti EURES operují na území členských států EU/EHP a Švýcarska. Tato celoevropská síť podporuje pracovní mobilitu na jednotném evropském trhu práce a stimuluje tak právo každého občana EU na volný pohyb pracovních sil. V ČR je EURES plně integrován na Úřadu práce ČR.

Služby EURES cílí zejména na uchazeče o zaměstnání, zaměstnavatele a na další partnerské organizace na trhu práce v Evropě. Informace o životních podmínkách a o ověřených volných pracovních místech jsou k dispozici na národním (www.eures.cz) a evropském portálu EURES (www.eures.europa.eu). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …