ÚSTR: Výstava "Počátky teroru" připomíná výročí podpisu mnichovské dohody

20.09.2018 11:43

Od dnešního dne mohou zájemci zhlédnout venkovní výstavu Počátky teroru. Nasazení německých policejních složek při okupaci československého pohraničí, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů.

ÚSTR: Výstava "Počátky teroru" připomíná výročí podpisu mnichovské dohody
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Výstava nabídne neotřelý pohled na dění v odstoupených pohraničních oblastech Československa po podepsání mnichovské dohody v září 1938. Expozice je umístěna před Národní technickou knihovnou v pražských Dejvicích až do 8. října 2018.

Nasazení německých policejních složek při rozbití Československa v roce 1938 a 1939 bylo prologem k operacím v období druhé světové války. „K obsazení odstoupeného území byl hlavně určen wehrmacht, působily zde ale i jednotky SS, pořádkové police a Gestapa, které prováděly represe vůči „nepřátelům Říše“ také z řad sudetoněmeckého obyvatelstva“, upozorňuje autor výstavy Jan Vajskebr z Ústavu pro studium totalitních režimů. „Příslušníci SS a policie, kteří získali první zahraniční zkušenosti právě v operacích proti Československu, se během války podíleli na nejbrutálnějších zločinech v Polsku, na Balkáně a na okupovaných územích tehdejšího Sovětského svazu,“ dodává Vajskebr.

Expozice umožní jednak vhled do fungování a personálního složení nacistických bezpečnostních složek operujících na odstoupeném pohraničním území Československa, zároveň představí i osudy některých obyvatel československého pohraničí, kteří byli po připojení tohoto území k Říši pronásledováni a vězněni.

Výstava bude koncem roku uvedena také v Liberci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…