ÚZSVM: Historický statek v Šumvaldu má nového majitele

26.09.2019 22:30

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Olomouci získal jako tzv. odúmrť po zemřelém bez dědiců nemovitost v obci Šumvald na Jesenicku.

ÚZSVM: Historický statek v Šumvaldu má nového majitele
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Dům je ze smíšeného zdiva, nezateplený, samostatně stojící, jednopodlažní, nepodsklepený a bez podkroví. Přesná doba zbudování statku není známa, minimální stáří domu však činí 125 let. Stavba se dochovala téměř v nedotčeném stavu bez větších novodobých úprav a zásahů do konstrukce. Je tak významným dokladem dobového stavitelství. Z urbanistického hlediska představuje statek spolu s přilehlým hospodářským areálem historickou usedlost, která vypovídá o tehdejším životě na vesnici.

Statek nebyl v poslední době užíván. Z veřejných sítí je do objektu zavedena elektřina a kanalizace. Zásobování vodou je vyřešeno přes domovní vodárnu z kopané studny umístněné ve stodole. Pozemky, jejichž výměra přesahuje 3 000 m2, tvoří jednak plocha zastavěná domem, stodolou a vedlejšími zděnými i dřevěnými stavbami, ale zejména dvůr a rozsáhlá zahrada.

V průběhu přípravy výběrového řízení s následnou aukcí projevili zájem o koupi čtyři zájemci. Do výběrového řízení se nakonec přihlásil pouze jeden účastník, takže se následná aukce nekonala. Statek se prodal jedinému účastníkovi za cenu 1 103 746 Kč. Inkasovaná částka byla odvedena do státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

19:02 Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět p…