ÚZSVM: Národní muzeum převzalo pozemky ve Vrchotových Janovicích

23.11.2020 22:11

ÚZSVM v Benešově zajistil převod pozemků v centru městyse Vrchotovy Janovice, kde se nachází zámek, který spravuje Národní muzeum.

ÚZSVM: Národní muzeum převzalo pozemky ve Vrchotových Janovicích
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Zámek patřil původně baronce Sidonii Nádherné z Borutína, které byl v době druhé světové války zabrán nacisty v souvislosti se zřízením výcvikového prostoru jednotek SS na Benešovsku a sloužil jako velitelství a kasárna. V roce 1949 Sidonie Nádherná emigrovala do Anglie a zámek byl vyvlastněn.

Zámek vznikl z původní vodní tvrze a postupně byl přestavěn. Po vyvlastnění sloužil např. jako sklad textilu nebo jako okresní archiv. V roce 1957 získalo objekt Národní muzeum, které zámek zrekonstruovalo a zpřístupnilo veřejnosti. Zámek byl prohlášen za kulturní památku České republiky.

Při novém katastrální mapování v roce 2012 došlo ke vzniku dvou pozemků o celkové výměře 182 m2, které si do své správy převzal tehdejší Pozemkový fond. Následně se však zjistilo, že i tyto pozemky jsou součást zámeckého parku, a tedy kulturní památka. Z uvedeného důvodu Státní pozemkový úřad, nástupce Pozemkového fondu, převedl tyto pozemky ÚZSVM. Následně jsme pozemky předali Národnímu muzeu a tím přispěli ke sjednocení správy nemovitostí v zámeckém areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…