ÚZSVM: Pozemky, původně ležící v SRN, nyní patří Správě národního parku České Švýcarsko

13.05.2022 22:11 | Tisková zpráva

Správa národního parku České Švýcarsko získala od ÚZSVM v Ústí nad Labem pozemky v maloplošném zvláště chráněném území.

ÚZSVM: Pozemky, původně ležící v SRN, nyní patří Správě národního parku České Švýcarsko
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Jednalo se o 25 pozemků o celkové výměře 1 368 m2 ležících v katastrálním území Petrovice u Chabařovic. Tyto převedené pozemky se nacházejí na hranici České republiky a Spolkové republiky Německo. Pozemky jsou volně přístupné, zarostlé náletovými dřevinami a mají charakter lesních pozemků.

O pozemky na základě nabídky jiným organizačním složkám státu projevila zájem Správa národního parku České Švýcarsko. Jedná se totiž o pozemky, které se nachází v maloplošném zvláště chráněném území „Přírodní rezervace Niva Olšového potoka“.

Z pohledu ochrany přírody je niva potoka významným krajinným prvkem, kde může probíhat přirozená sukcese lužního lesa. Nezanedbatelnou funkcí pozemků s lužními lesy v nivách meandrujících toků je posilování retenční schopnosti krajiny. Současně tyto pozemky leží zcela v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a jedná se o pozemky, se kterými je z hlediska ochrany přírody příslušná hospodařit Správa NP České Švýcarsko.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

V katastru nemovitostí byly pozemky zapsány na „neznámého vlastníka na česko-německých hranicích, adresa neznámá“. Bylo tedy nejdříve nutné prověřit nabývací listiny a zjistit skutečného vlastníka těchto pozemků. Ze získaných podkladů pak vyplynulo, že se jedná o pozemky, které se původně nacházely na území Spolkové republiky Německo, a Česká republika je jejich vlastníkem na základě Smlouvy mezi ČR a SRN o hraničním dokumentárním díle společných státních hranic.

Jednalo se tak o dohledaný majetek, o němž bylo zjištěno, že s ním nehospodaří žádná organizační složka ani státní organizace a se kterým je proto příslušný hospodařit ÚZSVM. Prohlášením byly tedy přepsány na list vlastnictví ÚZSVM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…