ÚZSVM: Rekordní aukce pražského areálu U Půjčovny za 355,1 milionu korun

02.02.2017 11:52

Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových (ÚZSVM) se podařilo v dnešním výběrovém řízení s aukcí prodat historický dům v centru Prahy za 355,1 milionu korun. Nemovitost se nachází v pražské ulici U Půjčovny nedaleko Václavského náměstí. Do výběrového řízení přišly tři nabídky v listinné podobě, z nichž nejvyšší činila 299,3 milionu korun. V následné aukci, které se zúčastnili všichni tři zájemci, padlo 100 příhozů a nejvyšší kupní cena dosáhla 355,1 milionu korun. Nejvyšší nabídku podala společnost I.J.O. Prague Investments s.r.o.

ÚZSVM: Rekordní aukce pražského areálu U Půjčovny za 355,1 milionu korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Jedná se o druhý největší prodej nemovitosti v historii ÚZSVM. Po svém nástupu jsem zavedla nový způsob prodeje státního majetku, a to výběrové řízení s aukcí, které se v praxi mimořádně osvědčilo. Příkladem je dnešní mimořádný úspěch. Kupní cena dosáhla po 100 příhozech 355,1 milionu korun, a kromě ní bude do státního rozpočtu odvedeno dalších několik milionů korun na dani z nabytí nemovitých věcí,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Areál převedla na ÚZSVM vláda svým usnesením z roku 2015, ÚZSVM objekt nabízel ostatním organizačním složkám státu, nicméně žádná z nich o budovu neprojevila zájem. Proto ÚZSVM vyhlásil transparentní výběrové řízení s aukcí na prodej této budovy.

Komerční objekt U Půjčovny 10 se nachází ve velmi prestižní, památkově chráněné, lokalitě v těsné blízkosti Václavského náměstí a Hlavního nádraží v Praze. Dům je rohový (ulice U Půjčovny a Jeruzalémská) se dvěma nezávislými vchody a vjezdem, v budově je kromě komerční plochy také 14 bytů. Celá budova má pět nadzemních podlaží, která jsou přístupná po čtyřech schodištích. Objekt je z poloviny dřevěná vestavba se zděnými obvodovými zdmi, což nabízí velkou prostorovou variabilitu pro případnou adaptaci. V areálu je velký sál, který lze využívat na konference. K objektu náleží i sousední parcela, jež bývala využívána jako hřiště a mohla by po stavebních úpravách sloužit jako parkoviště. Dům byl postaven v první polovině 19. století, stát ji v roce 1846 přeměnil na zastavárnu, aukční halu a půjčovnu. V poválečné historii v domě sídlila celá řada podniků či úřadů, například zde byl sklad a kanceláře podniku TUZEX, posledním uživatelem byl Úřad průmyslového vlastnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…