ÚZSVM: Státní pozemkový úřad získal v okrese Litoměřice rozsáhlé pozemky

17.08.2021 20:31

Pracoviště ÚZSVM v Litoměřicích převedlo Státnímu pozemkovému úřadu v okrese Litoměřice celkem 25 pozemků dohromady o rozloze 135 231 m2 a v celkové účetní hodnotě 1 011 932 korun. Jedná se o pozemky, které svým charakterem spadají do zemědělského půdního fondu a SPÚ je potřebuje k výkonu své činnosti.

ÚZSVM: Státní pozemkový úřad získal v okrese Litoměřice rozsáhlé pozemky
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Sedm z převedených pozemků bylo původně v katastru nemovitostí zapsáno na neznámého vlastníka. Pracovníci ÚZSVM tak museli nejdříve oslovit řadu úřadů, především Katastrální pracoviště Litoměřice, Ministerstvo zemědělství, Pozemkový úřad nebo např. Státní oblastní archiv v Litoměřicích, aby mohli vypátrat skutečného vlastníka. Další dva převedené pozemky byly původně zapsány na dnes již neexistující organizace a celkem šestnáct pozemků ÚZSVM získal jako tzv. odúmrť.

Například u pěti pozemků neznámého vlastníka ležících v katastrálním území Roudnice nad Labem o celkové výměře 791 m2 bylo zjištěno, že se jedná o pozemky, které přešly na Československý stát – Okresní národní výbor Roudnice nad Labem.

Další dva pozemky byly evidovány, na již neexistující organizaci Vodní družstvo Rohatce – Libotenice – Oleško. Jedná se tak o majetek zrušeného vodního družstva, který je ve vlastnictví státu na základě zákona o vodním hospodářství z roku 1955. Jeden pozemek leží v katastrálním území Libotenice, jeho rozloha činí 1 163 m2, druhý leží v katastrálním území Rohatce a zabírá rozlohu 5 659 m2. Na obou pozemcích najdeme náletový porost a také odvodňovací zařízení, které zde bylo vybudováno pravděpodobně v 60. letech minulého století.

Jedenáct pozemků připadlo státu na základě usnesení Okresního soudu v Litoměřicích po zemřelé ženě z Drahobuze, která sice zanechala závěť napsanou za účasti dvou svědků, přesto byla tato závěť neplatná, protože nesplňovala náležitosti dané občanským zákoníkem. A protože byla svobodná a nezanechala žádné děti ani se nepodařilo najít žádné sourozence a žádný jiný dědic se nepřihlásil, připadlo dědictví jako odúmrť státu. Díky tomu, tak SPÚ získal osm zemědělských pozemků o celkové výměře 45 552 m2 ležících v katastrálním území Strážiště u Drahobuze a tři pozemky náležející do půdního fondu o celkové výměře 22 589 m2 v katastrálním území Břehoryje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…