ÚZSVM: Tisková zpráva NPÚ je manipulativní, neboť zamlčuje některá podstatná fakta

13.06.2017 12:20

NPÚ není schopen již téměř rok předat potřebné dokumenty k Invalidovně tak, aby je mohl ÚZSVM podle zákona vyhodnotit.

ÚZSVM: Tisková zpráva NPÚ je manipulativní, neboť zamlčuje některá podstatná fakta
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je přímo ze zákona o majetku České republiky povinen při převodu nemovitostí na jiné organizační složky státu vyhodnotit naléhavost jejich potřeb a účelnost a efektivitu takového převzetí (§19b zákona 219/2000 Sb.) K tomu potřebuje od přejímající složky dokumenty, které by splnění podmínek zákona dokazovaly.
I přes to, že mediálně vyjadřovaný zájem NPÚ trvá již téměř rok, do dnešního dne nebyl NPÚ schopen vypracovat potřebné dokumenty tak, aby je mohl ÚZSVM v souladu se zákonem vyhodnotit. ÚZSVM již v dopise ze dne 27. 2. 2017 podle zákona požadoval mimo jiné doložení zdrojů financování potřebné rekonstrukce, kterou sám NPÚ vyčísluje na více než 800 milionů korun. Zároveň ÚZSVM v souladu se zákonem požadoval analýzu umístění Pražského filharmonického sboru  z pohledu zákonem požadované efektivity a účelnosti včetně finančního dopadu. Do dnešního dne ÚZSVM neobdržel žádnou reakci.

Podle předchozí komunikace mělo být podle NPÚ financování zajištěno v prvním čtvrtletí roku 2017, ani v polovině června se nic takového nestalo. Konkrétně generální ředitelka NPÚ ve svém dopise ze dne 20.1.2017 uvádí, že: „K dotazu ohledně zdroje financování po konzultaci s náměstkem ministra kultury pro řízení sekce ekonomické a provozní, Ing. René Schreierem, sděluji, že vedení ministerstva kultury plánuje zařadit obnovu objektu Invalidovny do programu 134V120 Péče o národní kulturní poklad. Pokud tedy vláda ČR odsouhlasí aktualizaci programu, kterou ji ministerstvo kultury předloží, bude zdrojem financování akce státní rozpočet.“ Do dnešního dne Ministerstvo kultury ani NPÚ žádný materiál, který by zabezpečil financování záměru NPÚ nepředložily. Je evidentní, že dosud nejsou ze strany resortu Ministerstva kultury zabezpečeny finanční prostředky na realizaci záměru budoucího využití areálu Invalidovny, který předložil NPÚ. Za této situace ÚZSVM odmítá realizovat převod, neboť nechce, aby se Invalidovna stala dalším areálem, který bude dále chátrat.

V současné době ÚZSVM vyhlášení výběrového řízení nepřipravuje. Vzhledem k tomu, že ÚZSVM vznikají výdaje např. s ostrahou objektu, doplnění informací na NPÚ urgoval, ovšem požadované zákonné doplnění do dnešního dne ÚZSVM neobdržel. Proto ÚZSVM považuje dnešní tiskovou zprávu NPÚ za nežádoucí nátlak na převod areálu, a to v situaci, kdy NPÚ řádně nezajistil financování svého záměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…