ÚZSVM: Vybavení zemědělské usedlosti na Sedlčansku se prodalo za trojnásobek požadované ceny

22.03.2016 15:11

Regionální pracoviště ÚZSVM Příbram výhodně prodalo používaný a značně opotřebovaný soubor předmětů, které původně tvořily součást vybavení zemědělské usedlosti ze Sedlčanska. Přestože minimální kupní cena činila pouze 9 tisíc korun, vítěz výběrového řízení neváhal nabídnout 25 tisíc korun.

ÚZSVM: Vybavení zemědělské usedlosti na Sedlčansku se prodalo za trojnásobek požadované ceny
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Mezi prodávanými věcmi byl například starý nosič nářadí, stará králíkárna, brus na nářadí, starý koňský kočár apod. Vyhlášení výběrového řízení vyvolalo poměrně velký ohlas, protože svoji cenovou nabídku do něj zaslalo 14 zájemců z různých okresů Středočeského kraje. I proto nejvyšší nabídnutá kupní cena převýšila více jak trojnásobně evidenční hodnotu stanovenou znaleckým posudkem.

Všechny nabízené předměty byly součástí rozsáhlého dědictví zahrnujícího zemědělskou usedlost s více jak 50 pozemky na Sedlčansku, které připadlo státu na základě tzv. odúmrti. Celková hodnota majetku převýšila 8,5 milionu korun.

Odúmrť je v právním řádu ČR obecně definována v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a to v § 1634 takto: „nedědí-li žádný dědic ani podle zákonné dědické posloupnosti, připadá dědictví státu a na stát se hledí, jako by byl zákonný dědic“. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá se zákona č. 219/2000 Sb., o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj nabízí pomoc uchazečům, kteří se nedostali na žádnou ze zvolených škol

7:02 Královéhradecký kraj nabízí pomoc uchazečům, kteří se nedostali na žádnou ze zvolených škol

Stejně jako ve zbytku republiky se i v Královéhradeckém kraji dnes uchazeči dozvěděli výsledky své p…