ÚZSVM: Z prodeje nepotřebného majetku v elektronických aukcích získal stát už téměř miliardu korun

22.03.2021 18:08

Již více než tři roky Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) úspěšně provozuje výběrová řízení s elektronickou aukcí na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz. Za tuto dobu se uskutečnilo celkem 11 742 elektronických aukcí, ze kterých stát získal téměř 960 milionů.

ÚZSVM: Z prodeje nepotřebného majetku v elektronických aukcích získal stát už téměř miliardu korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Vybudování historicky prvního státního elektronického aukčního systému se ukázalo jako skvělý krok. Čísla potvrzují, že online prodej nepotřebného státního majetku je pro veřejnost stále atraktivnější. Zvlášť v této mimořádně náročné době lidé oceňují možnost nakupovat využitelný, ale pro stát již nepotřebný majetek z pohodlí svého domova,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Za tři roky navštívilo stránky www.nabidkamajetku.cz téměř 1,2 milionu unikátních uživatelů, což je skvělý výsledek. Na historicky prvním státním elektronickém aukčním systému neustále pracujeme a vylepšujeme ho tak, aby byl co nejvíce uživatelsky přívětivý,“ dodala generální ředitelka.

Elektronický aukční systém eviduje přes 13 tisíc zaregistrovaných účastníků aukcí a více než 10 tisíc odběratelů novinek. Od spuštění systému do začátku března roku 2021 navštívilo stránky elektronických aukcí téměř 1,2 milionu unikátních uživatelů.  Proběhlo celkem 11 742 aukcí, z nichž 9 304 vyhlásil ÚZSVM a 2 438 aukcí jiné státní instituce.  Nejvíce elektronických aukcí z nich vyhlásilo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje (682 aukcí), Ministerstvo životního prostředí (278 aukcí) a Generální finanční ředitelství (296 aukcí). Celkem 39 státních institucí připravilo alespoň jednu elektronickou aukci, 130 státních institucí inzerovalo alespoň jeden prodej jinou formou a 371 státních institucí inzerovalo na webu www.nabidkamajetku.cz nabídky majetku uvnitř státu.

Nabídka majetku prodávaného v elektronické aukci je velmi rozmanitá. Stát nabízí lukrativní majetek, jako jsou byty, chaty, rodinné domy nebo různé druhy pozemků. Například v Ústí nad Labem je v současné době nabízena jedinečná prvorepubliková Hönigova vila včetně domu správce, bývalé ubytovny a pozemků za 8,99 milionu korun. Na nového majitele také čeká například vojenský bunkr v Šilheřovicích, který je nabízen za 499 tisíc korun. Zájemci si prostřednictvím elektronických aukcí mohou koupit také například automobily, motocykly, jízdní kola, kuchyňské spotřebiče, nářadí pro kutily, rybářské pruty, sportovní náčiní, hudební nástroje, obrazy nebo šperky. Díky elektronickým aukcím naleznou nové majitele a smysluplné využití.

Za rekordních 48 milionů korun získal vítěz elektronické aukce areál závodiště v Plzni. K dalším úspěšným prodejům patří areál bývalého zahradnictví o rozloze 1,5 hektaru v Plzni na Doubravce za 39,9 milionu korun, který je vhodný i k bytové výstavbě, nebo areál bývalého vysílacího střediska v obci Stěžery za 19,9 milionu korun. Nejdražší prodanou movitou věcí byl světle modrý diamant pocházející z trestné činnosti, který nový majitel získal za téměř 5 milionů korun. Druhá nejvyšší částka přes 2,5 milionu korun pak byla po 38 příhozech utržena za automobil Porsche 911 GT 3. Za 2,3 milionu korun pak získal úspěšný zájemce v aukci dvě tuny měděného drátu.

Absolutně nejvyšší nárůst ceny o více než 4,5 milionu korun zaznamenal ÚZSVM při prodeji rekreačního areálu ve Studnicích u Rokytna ležícího v srdci Žďárských vrchů, kdy se vyvolávací cena 3,56 milionu korun vyšplhala na konečných 8,1 milionu korun. K navýšení o 4,5 milionu korun došlo i při prodeji areálu Otokara Březiny v Žatci, kde minimální cena činila 9,5 milionu korun. Úspěšný byl také prodej pozemků v Praze-Dejvicích na okraji přírodního parku Šárka – Lysolaje. V tomto případě se minimální cena 5,5 milionu korun navýšila o 4,4 milionu korun. Nejvyšší počet příhozů – 531 – padl při prodeji rodinného domu v Kralicích na Hané a při prodeji souboru knih v Brně – 425.

Další příklady úspěšných výběrových řízení s elektronickou aukcí:

Elektronický aukční systém, který ÚZSVM připravil vlastními zaměstnanci bez externích dodavatelů, byl spuštěn k 1. únoru 2018. V první fázi sloužil k prodeji movitého majetku. Následně byl 1. listopadu 2018 spuštěn i pro prodej nemovitostí. Od listopadu 2018 ÚZSVM také zpřístupnil elektronický aukční systém všem organizačním složkám státu a státním organizacím. Od 1. června 2019 pak díky novele vyhlášky Ministerstva financí mají státní instituce povinnost inzerovat nabídky nepotřebného majetku i na webu www.nabidkamajetku.cz. Občané tak mají všechny nabídky na jednom místě a nemusí již navštěvovat stovky webových stránek různých státních institucí, což bylo nepřehledné a časově náročné.

Výběrového řízení s elektronickou aukcí (elektronické aukce) se může účastnit každá fyzická či právnická osoba, která je zaregistrovaná v systému. Po přihlášení k aukci a souhlasu s jejími podmínkami může zájemce začít na vybraný předmět přihazovat, a to buď předem stanovený minimální příhoz či vlastní vyšší částku. Aukce končí v předem určený okamžik, pokud v posledních dvou minutách nedošlo ke zvýšení ceny. ÚZSVM zveřejňuje všechny své nabídky prostřednictvím aplikace www.nabidkamajetku.cz. Aplikace v sobě zahrnuje tři základní sekce: Nabídky pro státní instituceNabídky připravované a Nabídky pro veřejnost. V záložce Nabídky pro státní instituce je majetek, který si státní instituce nabízí mezi sebou. V záložce Nabídky připravované je majetek, který je teprve k prodeji připravován a zájemci včetně územně samosprávných celků se tak mohou na podání nabídky déle připravovat. V záložce Nabídky pro veřejnost je možné nalézt všechny nabídky majetku, které jsou určeny k prodeji veřejnosti. Samostatnou záložku tvoří Elektronické aukce, kde je možné filtrovat nabídky dle vyhlášených, probíhajících, ukončených a zrušených aukcí. V záložce Jiné formy prodeje a pronájmy je možné nalézt jak majetek prodávaný formou dražby nebo výběrovým řízením s fyzickou aukcí, tak majetek nabízený k pronájmu či propachtování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…