ÚZSVM musel porazit nebezpečnou lípu v Želivi

04.04.2021 21:56

Pelhřimovské pracoviště ÚZSVM nechalo z důvodu nevyhovujícího stavu porazit statnou lípu malolistou, nacházející se na pozemku spravovaném ÚZSVM v obci Želiv.

ÚZSVM musel porazit nebezpečnou lípu v Želivi
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Na zdravotním stavu stromu se podepsala zejména dlouhá podélná puklina, kterou do kmene dlouhodobě zatékalo a bylo již jen otázkou času, kdy následná hniloba naruší stabilitu stromu. Vzhledem k poloze stromu v těsné blízkosti rodinného domu a nad frekventovanou křižovatkou bylo Obecním úřadem Želiv na základě vyhodnocení možných rizik a s přihlédnutím k odbornému posouzení zdravotního stavu stromu vydáno povolení ke kácení.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Vlastní poražení lípy bylo na základě uzavřeného memoranda o spolupráci provedeno příslušníky Hasičského záchranného Kraje Vysočina z Pelhřimov. Vzhledem k složité poloze stromu a jeho mohutnosti, ve výšce 1,3 m dosahoval obvod kmene až 3,3 m, probíhalo kácení této dřeviny postupně po malých částech z vysokozdvižné plošiny. Na uzavření frekventované silnice spolupracovala policie a zásah trval sedm hodin. K odstranění kmene byla nasazena i těžká technika.

Dřevo z poraženého stromu nezůstane nevyužito. Již v průběhu porážení lípy oslovil ÚZSVM místní občan, který projevil zájem o lipové dřevo k řezbářským účelům. Stejně jako ostatní zájemci bude mít možnost si toto dřevo zakoupit prostřednictvím elektronického aukčního systému, provozovaného ÚZSVM na webu ZDE, kde bude nabízeno k prodeji.

Ani místo po poraženém stromu nezůstane dlouho prázdné. Současně s povolením ke kácení byla ÚZSVM uložena povinnost náhradní výsadby s následnou péčí. Na stejném pozemku tak budou vysazeny dvě nové lípy malolisté srdčité, které vhodným způsobem doplní stávající parkovou úpravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…