ÚZSVM převedl Paskovu pozemky, potřebné k ochraně vzácného brouka

30.11.2019 22:02

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ve Frýdku-Místku převedl bezúplatně do vlastnictví města Paskov tři pozemky nacházející se v areálu zámeckého parku.

ÚZSVM převedl Paskovu pozemky, potřebné k ochraně vzácného brouka
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Pozemky jsou chráněny dvěma zákony. Nejen zákonem o státní památkové péči, neboť jsou součástí areálu zámeckého parku, který je zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek, ale také zákonem o ochraně přírody a krajiny, protože jsou součástí přírodní památky Paskov. Ta je vyhlášena z důvodu ochrany biotopu chráněného páchníka hnědého, což je velmi vzácný druh brouka, který žije skrytý ve stromových dutinách a je v České republice zařazen mezi silně ohrožené druhy.

Tyto pozemky, jež byly původně součástí paskovského velkostatku, získal stát v minulosti na základě Benešových dekretů a následně je přidělil Československé zdravotní správě, Nemocnice Ostrava – Zábřeh. Místní zámek sloužil zdravotnickým účelům až do doby, kdy s ohledem na jeho technický stav přestal vyhovovat potřebám péče o pacienty.

Město Paskov dlouhodobě usiluje o celkové zlepšení stavu parku, zejména pečuje o vzácné stromy, které se v něm nachází a které broukům poskytují útočiště. Za účelem revitalizace území byl zpracován projekt, který hodlá financovat Moravskoslezský kraj. Bezúplatný převod, uskutečněný ÚZSVM, navázal na převod sousedních pozemků v areálu parku, které do vlastnictví města převedla v roce 2018 Fakultní nemocnice Ostrava. Tato organizace Ministerstva zdravotnictví již v roce 2013 převedla městu především budovu paskovského zámku.

Zámecký park, rozkládající se na ploše 17 hektarů, byl vybudován v 19. století ve francouzském a následně upravován v anglickém stylu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…