ÚZSVM uhájil státu 2,3 milionu ve sporu o náhradu škody

21.01.2020 7:34

Právní zástupkyně Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Hradci Králové uhájila státu 2 312 340 Kč s příslušenstvím, které požadoval žalobce jako náhradu škody, která mu měla být způsobena údajně nesprávným úředním postupem. Žalobce se totiž domníval, že Policie ČR nesprávně šetřila jím podané trestní oznámení.

ÚZSVM uhájil státu 2,3 milionu ve sporu o náhradu škody
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Podaná žaloba však byla nedůvodná. Pro vznik nároku na náhradu škody vůči státu nebyly v daném případě splněny základní podmínky, které zákon určuje a to nesprávný úřední postup nebo nezákonné rozhodnutí, vznik škody a příčinná souvislost mezi nesprávným úředním postupem či nezákonným rozhodnutím a vznikem škody. Naplnění ani jedné z těchto podmínek se před soudem neprokázalo. Nad to byl žalobcův nárok i promlčen, což právní zástupkyně ÚZSVM před soudem rovněž namítla.

Dne 21. 5. 2019 Okresní soud v Pardubicích vydal rozsudek, kterým byla žaloba zamítnuta v plném rozsahu s odůvodněním vycházejícím z obhajoby právní zástupkyně ÚZSVM. Žalobce na svém nároku přesto trval a podal odvolání ke Krajskému soudu v Hradci Králové. U tohoto soudu bylo nařízeno jednání na 5. 11. 2019 a při něm, k překvapení soudu i právní zástupkyně ÚZSVM, vzal žalobce své odvolání zpět v celém rozsahu. Soud tak usnesením odvolací řízení zastavil.

ÚZSVM v tomto sporu zastupoval Ministerstvo spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…