ÚZSVM uhájil v soudním sporu částku převyšující 800 milionů korun

15.09.2019 22:16

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových uhájili v soudním sporu částku přesahující 800 milionů korun. Rozhodnutí soudu je nepravomocné.

ÚZSVM uhájil v soudním sporu částku převyšující 800 milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl žalobu, kterou se žalobce domáhal po České republice – Ministerstvu spravedlnosti zaplacení částky 842 400 000 Kč spolu se zákonným úrokem z této částky od roku 1995. Žalobce se domáhal po České republice zaplacení částky jako náhrady škody, která mu měla být způsobena Policí ČR v souvislosti s trestním řízením a nevrácením originálu vkladového certifikátu vystaveného bankou v září 1995 na částku 780 000 000 Kč.

Soud žalobu v celém rozsahu jako nedůvodnou zamítl a dal tak za pravdu ÚZSVM, který zastupoval Ministerstvo spravedlnosti. ÚZSVM ve sporu namítal, že žalobci nemohla vzniknout žádná škoda v důsledku řádného nevrácení vkladového certifikátu. Nejpodstatnější důvod vylučující vznik škody na straně žalobce byla ta skutečnost, že vkladový list opravňoval držitele požádat po jeho splatnosti k nároku na vyplacení vložené částky ve výši 780 000 000 Kč spolu s úroky ve  výši 62 400 000 Kč. Splatnost certifikátu nastala v září 1996 a od tohoto okamžiku počala držiteli vkladového certifikátu běžet zákonná tříletá promlčecí lhůta k výplatě dané částky, která skončila v září 1999.

Od října 1999 se žalobce nemohl žádným zákonným způsobem domoci po bance výplaty částky. Žalobce teprve dne 8. 10. 2002 dobrovolně vydal Policii ČR tento vkladový certifikát. Soud proto dal za pravdu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, že žalobci nemohla v důsledku činnosti Policie ČR vzniknout žádná škoda, protože v době dobrovolného vydání vkladového certifikátu i v době, kdy jej měla Policie ČR žalobci vrátit, se již jednalo fakticky o zcela bezcennou listinu, na jejímž základě by se žalobce nemohl domoci výplaty jakékoliv částky. I v tomto případě právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových naplnili své poslání, jímž je účinné hájení majetkových zájmů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…