ÚZSVM uspěl u Ústavního soudu ve věci majetku nárokovaného Nadací knížete z Lichtenštejna

26.02.2020 12:48

Ústavní soud odmítl ústavní stížnost Nadace knížete z Lichtenštejna ve věci nemovitostí ve středních Čechách. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) tak uhájil majetkové zájmy České republiky. Ve sporu již dříve ve prospěch ÚZSVM pravomocně rozhodly Okresní soud Praha - východ, Krajský soud v Praze i Nejvyšší soud.

ÚZSVM uspěl u Ústavního soudu ve věci majetku nárokovaného Nadací knížete z Lichtenštejna
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

?„Ústavní soud potvrdil právní názor ÚZSVM, že se jedná o majetek státu získaný podle dekretů prezidenta republiky v roce 1945. Předpokládáme, že obdobné závěry budou přijaty i v desítkách sporů vyvolaných Nadací knížete z Lichtenštejna ohledně tisíců nemovitostí v celé České republice, včetně například Lednicko-valtického areálu. Prozatím bylo nepravomocně rozhodnuto ve dvou  soudních sporech, a to ve prospěch České republiky.  ÚZSVM bude i nadále účinně hájit majetkové zájmy státu,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

ÚZSVM konstantně zastává právní názor, že vlastnické právo Lichtenštejnů k majetku přešlo do vlastnictví státu po právu na základě konfiskace podle dekretů prezidenta republiky z roku 1945. ÚZSVM nesouhlasí s tvrzením, že předmětný majetek byl odebrán nezákonně. Ústavní soud nyní dospěl k závěru, že ústavní stížnost Nadace knížete z Lichtenštejna je zjevně neopodstatněná, a potvrdil tak pravomocná rozhodnutí obecných soudů i Nejvyššího soudu.

V současné době je proti státu vedeno několik desítek soudních sporů o vydání nemovitostí po celé České republice. ÚZSVM předpokládá, že aktuální usnesení Ústavního soudu bude mít zásadní vliv i na tyto spory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …