ÚZSVM v Liberci převedl podíl lesních pozemků na Lesy ČR

24.03.2019 20:19

Pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Liberci převedlo Lesům ČR podíly na pozemcích, které pocházely z dědictví.

ÚZSVM v Liberci převedl podíl lesních pozemků na Lesy ČR
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Jednalo se o spoluvlastnický podíl o velikosti 1/6 tří lesních pozemků o celkové výměře 20 672 m2 ležících v okrajové části obce Rynoltice. Pozemky jsou určeny k plnění funkcí lesa a zároveň leží ve velkoplošném zvláště chráněném území Chráněné krajinné oblasti Lužické hory.

Nabídka podílu k pozemkům byla učiněna všem státním institucím, žádná však neprojevila zájem. Vzhledem k charakteru pozemků byly poté přímo nabídnuty státnímu podniku Lesy České republiky, který nabídku přijal.

Podíl k pozemkům získal ÚZSVM do svého majetku na základě usnesení Okresního soudu v Liberci jako odúmrť. Jednalo se o dědictví po zemřelém ze Žitavy (Zittau) v Německu, který po sobě nezanechal závěť, a všichni ze zákona v úvahu připadající dědici před Okresním soudem v Žitavě dědictví odmítli, přestože čistá hodnota dědictví činila 319 269 Kč. Proto soud vydal usnesení, že toto dědictví připadá státu. Státní podnik Lesy ČR tak získal do práva hospodaření tyto podíly v celkové účetní hodnotě 196 383 Kč.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…