ÚZSVM ve Znojmě vyřešil pozemek zapsaný na šest nedostatečně identifikovaných vlastníků

16.01.2018 16:45

Odloučené pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ve Znojmě provedlo kompletní lustraci nabývacích listin u pozemku zapsaného v katastru nemovitostí na nedostatečně identifikovaného vlastníka. Nemovitost v katastrálním území Mašovice u Znojma byla zapsána v podílovém spoluvlastnictví šesti osob. Na základě listin bylo prokázáno, že v případě ideálního podílu 10/15 pozemku se jedná o majetek státu a nemovitost byl zapsána do příslušnosti hospodaření ÚZSVM.

ÚZSVM ve Znojmě vyřešil pozemek zapsaný na šest nedostatečně identifikovaných vlastníků
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Pozemek v obci Mašovice o celkové výměře 5 637 m2 je využíván jako orná půda.

Jeden ze zapsaných vlastníků byl německé národnosti a jeho majetek byl zkonfiskován na základě dekretu prezidenta republiky z roku 1945. Prokázáním, že se jedná o majetek České republiky, byl tento podíl zapsán do příslušnosti hospodaření ÚZSVM.

V případě zbývajících pěti spoluvlastníků bylo prokázáno, že všechny osoby již zemřely. V současnosti jsou připravovány podněty pro příslušné okresní soudy k zahájení dodatečného projednání dědictví.

Problematika nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM na svých webových stránkách (ZDE). K 1. 8. 2017 obsahuje údaje o 210 tisících nemovitostech, z toho je 203 tisíc pozemků a 6 a půl tisíc budov. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 154 tisíc a přibližně 1 200 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…