ÚZSVM výrazně posílil veřejnou kontrolu a transparentnost, zavedl několik zásadních protikorupčních opatření

14.07.2016 11:10

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) učinil několik razantních kroků ke zvýšení transparentnosti, posílení veřejné kontroly a zároveň k zamezení korupčního potenciálu.

ÚZSVM výrazně posílil veřejnou kontrolu a transparentnost, zavedl několik zásadních protikorupčních opatření
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Například zveřejnil seznam všech svých nemovitostí, umožnil veřejnosti účast při otevírání nabídek doručených ve výběrových řízeních i veřejných zakázkách, zveřejnil otevřená data o státních budovách, nákladech hrazených státními institucemi za nájem či zpřístupnil veřejnosti nabídky nepotřebného majetku uvnitř státu.

„Díky nově zavedeným opatřením se úřad ještě více otevírá veřejnosti a každý má nyní možnost důsledněji kontrolovat hospodaření se státním majetkem. Daří se nám eliminovat možnost korupčního jednání a zároveň i omezovat zbytečné výdaje státního rozpočtu, což jednoznačně dokazují naše výsledky. ÚZSVM dosahuje rekordních příjmů a zároveň snižuje své výdaje na historická minima,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Vypověděla jsem i smlouvy na informační systémy, které byly duplicitní, nebo které ani nebyly naplněny daty. Takové smlouvy byly pro stát naprosto neúčelné a představovaly typickou ukázku plýtvání s veřejnými prostředky,“ dodala.

Přijatá opatření k větší transparentnosti a omezení korupčního potenciálu:

- ÚZSVM uveřejnil na svém webu přehled všech nemovitostí, s nimiž má příslušnost hospodařit. Jedná se o více než 134 tisíc majetkových položek. V přehledu potřebného i nepotřebného majetku ÚZSVM se nachází 2 665 budov, bytů, nebytových prostor a jiných staveb. Počet pozemků přesahuje 131 tisíc. (K nalezení zde)

-  ÚZSVM zveřejnil přehled všech kulturních památek, s nimiž má příslušnost hospodařit. Celkem se jedná o 33 budov a staveb a 247 pozemků. (K nalezení zde)

- Dalším zásadním krokem ke zvýšení transparentnosti je umožnění účasti veřejnosti na otevírání nabídek jak při prodeji majetku, tak i při zadávání veřejných zakázek úřadu. Každý tak může být přítomen u rozhodování o veřejných prostředcích a státním majetku.

- ÚZSVM veřejnosti od 1. března 2016 zpřístupnil nabídky nepotřebného majetku organizačních složek státu a státních organizací, které se řídí zákonem o majetku státu. Tyto státní subjekty na webu ÚZSVM nabízí pro sebe nepotřebný majetek jiným státním institucím. Díky koncentraci na jedno místo – na web ÚZSVM – se tak může veřejnost dozvědět, jaký majetek je pro jednotlivé státní instituce nepotřebný. (K nalezení zde)

- V červnu letošního roku ÚZSVM, kromě již dříve zveřejněných „surových“ dat z Centrálního registru administrativních budov, zveřejnil na portále Otevřených dat Ministerstva financí i analytické reporty o budovách v majetku státu, výdajích státních institucí na komerční nájem i provoz. Veřejnost si tak může zjistit detailní údaje o státních budovách i vynakládaných prostředcích, například: celkovou a volnou plochu jednotlivých objektů, průměrnou plochu kanceláří na jednoho zaměstnance, počet umístěných zaměstnanců, výdaje za provoz a údržbu nebo placené nájemné. (K nalezení zde)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…