ÚZSVM zveřejnil seznam všech svých nemovitostí

10.03.2016 10:20

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dále zprůhledňuje hospodaření se státním majetkem.

ÚZSVM zveřejnil seznam všech svých nemovitostí
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zveřejnil na svém webu přehled všech nemovitostí, s nimiž má příslušnost hospodařit. Jedná se o více než 134 tisíc majetkových položek. Dalším zásadním krokem ke zvýšení transparentnosti a omezení korupce při nakládání se státními nemovitostmi je umožnění účasti veřejnosti na otevírání nabídek jak při prodeji majetku, tak i při zadávání veřejných zakázek úřadu.

„Zveřejnění všech nemovitostí i účast veřejnosti u otevírání doručených nabídek výrazně zvýší transparentnost hospodaření se státním majetkem. Pokračujeme v trendu otevírání úřadu veřejnosti, který jsem nastavila po svém nástupu do funkce. Veřejnou kontrolu považuji za naprosto základní prvek pro omezení korupčního potenciálu,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

V přehledu potřebného i nepotřebného majetku ÚZSVM se nachází 2 665 budov, bytů, nebytových prostor a jiných staveb. Počet pozemků přesahuje 131 tisíc. Převážnou většinu parcel dle druhu tvoří ostatní plocha (68,5 tisíc položek), zastavěná plocha (17,5 tisíce položek) a vodní plocha (14,6 tisíce položek).

Mezi majetkem, s nímž ÚZSVM hospodaří, je například i jez, vojenský kryt či rybník. Úřad také hospodaří se 117 parcelami s vinicemi a 58 parcelami s chmelnicemi, v majetku se nachází několik tisíc pozemků pod vodními toky či silnicemi. Kromě objektů určených k bydlení ÚZSVM vlastní i osm průmyslových objektů nebo dvě zemědělské usedlosti.

Z důvodu zvýšení veřejné kontroly rozhodla generální ředitelka Kateřina Arajmu k 1. březnu letošního roku o umožnění účasti veřejnosti k otevírání obálek, jak při všech výběrových řízeních na prodej majetku, tak i při veřejných zakázkách, které ÚZSVM vypisuje. Každý tak může být přítomen u rozhodování o veřejných prostředcích a státním majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…