Unicorn: Dvakrát měř, jednou řež! České přísloví, které platí i v kyberprostoru

09.04.2024 14:54 | Tisková zpráva

Technologická společnost Unicorn pořádá 16. dubna v Hradci Králové další ze svých pravidelných setkání nazvaných Meetups. Nadcházející event s názvem „Dvakrát měř, jednou řež – bezpečnost (nejen) v IT“, nabídne účastníkům příležitost setkat se s předními experty v oblasti kyberbezpečnosti, a získat tak cenné informace a rady, jak se bránit aktuálním hrozbám, číhajícím v kyberprostoru.

Unicorn: Dvakrát měř, jednou řež! České přísloví, které platí i v kyberprostoru
Foto: Unicorn
Popisek: Unicorn - logo

Sérii těchto setkání pod názvem Unicorn Open Meetups pořádá česká softwarová společnost Unicorn už od roku 2018. Jedná se o neformální srazy IT nadšenců, na nichž tuzemští experti v oblasti informačních technologií sdílejí své zkušenosti a seznamují účastníky s nejnovějšími trendy ze světa IT. „Naším záměrem je sdružovat IT komunity v různých lokalitách, vzájemně se vzdělávat a zůstávat s nimi i po skončení akce v kontaktu,“ popisuje smysl srazů Pavla Slaná, marketingová koordinátorka pro východní Čechy.

V loňském roce se Meetups konal v Hradci Králové hned dvakrát. Na konci května se setkání zaměřilo na svět energetiky v IT. „Během informacemi nabitého večera jsme se například dozvěděli, jak dlouho lidstvu trvalo, než se mu podařilo efektivně využívat elektřinu, jaké možnosti se otevírají s integrací umělé inteligence do elektrických sítí, nebo jak porovnávat energie a obchodovat s nimi. Několik odvážlivců také otestovalo naše speciální rotopedy a na vlastní kůži si vyzkoušeli, kolik energie je zapotřebí pro výrobu elektřiny,“ vzpomíná na loňský jarní sraz Pavla Slaná.

unicorn

Připraveni na rizika a výzvy AI

Ještě úspěšnější byl druhý hradecký Meetups, který se uskutečnil na konci října. Tématem „halloweenského“ setkání byla umělá inteligence, která už více než rok rezonuje nejen IT komunitou. Setkání nazvané AI: Návrat do budoucnosti přilákalo rekordní počet účastníků. „Při přednáškách jsme se seznámili s tím, jak funguje aplikace uuBusinessChat, vytvořená společností Unicorn, probrali jsme hlavní rizikové faktory umělé inteligence a také jsme demonstrovali, jak v praxi vypadá autonomní jízda mobilního robota v terénu. A nakonec nás čekalo překvapení v podobě prezentace aplikace BeerSport,“ zmiňuje témata podzimního setkání Pavla Slaná.

Nadcházející dubnový Meetups se opět uskuteční ve východočeské metropoli, kde se na téma kyberbezpečnosti sejde v kavárně Artičok řada odborníků, mezi nimi například expert na kyberbezpečnost a rovněž autor mnoha publikací věnujících se tomuto tématu, docent hradecké univerzity, Josef Horálek. Docent Horálek se ve své přednášce zaměří na aktuální trendy v kybernetických hrozbách. Jeho prezentace poskytne odpovědi na otázky, jak bezpečná naše data v současné době jsou, jaké představují kybernetické útoky aktuální hrozby a jaké zranitelnosti útočníci nejčastěji využívají. Detailně rozebere situaci z pohledu Evropské agentury pro kybernetickou bezpečnost (ENISA), Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a také z pohledu každodenní praxe.

unicorn

Bezpečnostní hrozby v digitálním věku

Dalším řečníkem bude Marek Malcovský, Senior Offensive Security & Red Team, z firmy axelum. Přítomným odprezentuje své poznatky a zkušenosti z oblasti bezpečnosti externího perimetru. Jeho prezentace bude zahrnovat simulace útoků na banky, představení služby Perimeter Guard, který je navržen k odhalení zranitelností a poskytování pohledu na každou organizaci z perspektivy útočníka.

„Pobavíme se o širokém spektru služeb našeho Red Teamu, který se zaměřuje především na vyspělé organizace jako jsou banky a pojišťovny. Vysvětlím, co je penetrační testování nových aplikací a jak prověřujeme zaměstnance testovaných institucí v kontextu phishingových a dalších kyberútoků,“ láká na svou přednášku Marek Malcovský.

Prezentace se rovněž dotkne různých rizik spojených s testovacím prostředím, používáním produkčních dat ve vývoji, slabými hesly a externími přístupy k serverům. „Předvedeme, jak skupiny z různých koutů světa, včetně Ruska, mohou infikovat počítače a krást hesla,“ dodává Marek Malcovský.

Proč si Meetups nenechat ujít?

Setkání je ideální příležitostí pro všechny, kdo se chtějí dozvědět více o nejnovějších tématech, trendech a praktikách v oblasti kyberbezpečnosti. Nabídne nejen přednášky od špičkových expertů, ale i prostor pro diskuzi, dotazy a networking s ostatními profesionály a nadšenci do IT. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost rozšířit své znalosti a kontakty v oblasti kyberbezpečnosti.

Pro registraci a více informací navštivte webové stránky Unicorn Open Meetups (ZDE).

banner

Unicorn (ZDE) je renomovaná evropská společnost poskytující ty největší informační systémy a řešení z oblasti informačních technologií. Dlouhodobě se soustředíme na vysokou přidanou hodnotu a konkurenční výhodu přinášenou našim zákazníkům. Působíme na trhu již od roku 1990 a za tu dobu jsme vytvořili řadu špičkových a rozsáhlých řešení, která jsou rozšířena a užívána mezi těmi nejvýznamnějšími podniky z různých odvětví. Zároveň vyvíjíme Unicorn Universe – Digital Twin Construction Kit. Tento produkt využívá internetová služba Plus4U (ZDE) k poskytování rozsáhlého portfolia služeb založených na robustních softwarových řešeních pro malé a střední podniky a koncové uživatele. Náš software pomáhá efektivnímu a šetrnému zacházení s přírodními zdroji a ohleduplnému chování k životnímu prostředí (více ZDE).

Naším cílem je vzdělávat lidi a také společnost. Proto jsme v roce 2007 založili Unicorn University (ZDE), která zároveň provozuje Unicorn Top Gun Academy – komplexní vzdělávací systém pro naše spolupracovníky, tedy pro všechny z nás (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…