Univerzita Karlova: Nejmenujte děkanku zapletenou do neetických praktik

27.11.2017 14:20

Sto zaměstnanců akademických institucí, včetně profesorů Univerzity Karlovy a dalších českých univerzit, vědeckých pracovníků Akademie věd ČR a profesorů řady zahraničních univerzit dnes oslovilo otevřeným dopisem rektora Univerzity Karlovy, profesora Tomáše Zimu. Požadují, aby nejmenoval Alici Němcovou Tejkalovou děkankou Fakulty sociálních věd, neboť je spoluautorkou článků v podvodných a tzv. predátorských časopisech.

Univerzita Karlova: Nejmenujte děkanku zapletenou do neetických praktik
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Dopis podepsali např. profesor Peter Wagner z University of Barcelona (dřívější nositel ERC Advanced grantu), profesorka Tara Zahra z University of Chicago, profesor Hans-Jörg Trenz z University of Copenhagen, profesorka Elizabeth Frazer z Oxford University, profesor Laszlo Bruszt z Central European University v Budapešti, profesor Jan Trlifaj z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, profesor Jiří Přibáň z Cardiff Law School a emeritní rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Mezi signatáři jsou také docent Daniel Münich z CERGE a docentka Tereza Stöckelová z FHS UK, kteří se dlouhodobě zabývají problémy financování vědy a publikační etiky. Další podpisy členů akademické obce průběžně přibývají na stránce Signatories / Signatáři.
Alice Němcová Tejkalová byla akademickým senátem FSV UK zvolena 31. října 2017 kandidátkou na funkci děkana FSV UK (ve druhém kole dvanácti hlasy z dvaceti). Aby se stala děkankou, musí ji jmenovat rektor Univerzity Karlovy. „Uvědomujeme si, že nejmenovat děkana navrženého senátem by mělo být výjimečným krokem, situace na Fakultě sociálních věd UK je ale opravdu výjimečná a v možných důsledcích velmi poškozující nejen pro fakultu, ale také pro dobré jméno univerzity,“ píší signatáři dopisu.
Děkanka podepsaná pod články v podvodných časopisech by podle signatářů diskreditovala fakultu i celou univerzitu. Otevřený dopis připomíná, že z vědecké rady už kvůli ní rezignoval někdejší děkan fakulty, profesor Lubomír Mlčoch, stejně jako ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, profesor Petr Kratochvíl. Signatáři varují: „Pokud bude Univerzitu Karlovu a českou vědu v tak významné roli reprezentovat někdo, kdo se (ať už vědomě či z nedostatku kompetence) účastnil podvodného jednání, může to ohrozit mezinárodní renomé univerzity.“ Podle dopisu může tato situace také zpochybnit autoritu vědy ve společnosti. „Ve veřejném prostoru to pak může sloužit jako pádný argument, proč nebrat vědu vážně, proč utlumit její podporu z veřejných zdrojů, či případně proč omezit samosprávu vysokých škol, není-li schopna samoočistných procesů ani v tak zjevném případě.“
 
K otevřenému dopisu se přidalo také Fórum Věda žije!, které se dlouhodobě věnuje etickým aspektům vědecké práce.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…