Univerzita Karlova zahajuje projekt „Česko! A jak dál?“

19.02.2019 14:07

Univerzita Karlova zahajuje projekt s názvem Česko! A jak dál?. Jedná se o diskusní platformu, která má za cíl definovat zásadní celospolečenská témata, problémy a výzvy naší společnosti a země. Do debaty chce univerzita zapojit své renomované vědce a odborníky, ale také osobnosti z řad odborné veřejnosti, politiky a běžné občany.

Univerzita Karlova zahajuje projekt „Česko! A jak dál?“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

„Na univerzitě máme řadu špičkových vědců a odborníků – právníků, ekonomů, matematiků, geologů, lékařů, sportovců, sociologů, přírodovědců a mnohých dalších. Chceme nabídnout pomoc a zapojit je do řešení problémů, které naši společnost a zemi trápí. Mým cílem je formulovat cestu a návrhy, jak v jednotlivých problémech postupovat dál a jak je řešit. To by měl být hlavní výsledek diskusí, které povedeme napříč tématy i regiony,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA.

Ke každému tématu je nejprve diskuse zástupců Univerzity Karlovy a předních odborníků u kulatého stolu. Následně proběhne veřejná diskuse v regionu, který je s vybraným problémem spojován.

„Mezi hlavní témata jsme zařadili například problém dluhů a exekucí, bezpečnosti, zdraví a stárnutí, sucha ale také otázku vzdělávání, zemědělství či rozvoje venkova,“ doplnil rektor Zima.

První téma: Dluhy a exekuce – a jak dál?

První veřejná diskuse se koná už v úterý 19. února v Ústí nad Labem. Jejím tématem budou dluhy a exekuce.

„To je opravdu zásadní problém, který devastuje desítky tisíc rodin. Je šílené, že v exekuci je u nás přes 860 tisíc lidí. A půl milionu občanů má tři a více exekucí. Považuji za nemravné a nemorální, že do dluhové pasti se mohou dostat i malé děti, které třeba nemají platnou jízdenku v MHD. Z chudoby a dluhů se stal výnosný byznys pro vymahačské agentury a všehoschopné podnikatele. Taková situace není normální a je nutné dosavadní systém změnit,“ uvedl rektor Zima.

Veřejné diskuse v Ústí nad Labem, která začne v 17 hodin v prostorách městského muzea, se kromě zástupců Univerzity Karlovy zúčastní také zástupci vedení Ústeckého kraje, Ministerstva spravedlnosti, vládní Agentury pro sociální začleňování, Exekutorské komory ČR i neziskových a občanských organizací. Diskuse se koná pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a je zdarma otevřena veřejnosti.

Projekt Česko! A jak dál? bude probíhat celý letošní rok s možným přesahem do roku příštího. Mediálně jej podporují Deník a Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…