Univerzita Pardubice zve žáky škol i dospělé na další setkání s vědou

19.09.2016 20:36

Vědu, techniku a nejrůznější zajímavosti z řady vědeckých oborů bude žákům, mládeži i dospělým Univerzita Pardubice přibližovat i v nadcházejícím akademickém roce. Již v úterý 20. září se mohou žáci Základní školy v Lázních Bohdanči těšit na interaktivní vzdělávací program VĚDA A TECHNIKA NA DVORECH ŠKOL. Vědecké zajímavosti představí univerzita a její fakulty do konce září i veřejnosti.

Univerzita Pardubice zve žáky škol i dospělé na další setkání s vědou
Foto: upce.cz
Popisek: Univerzita Pardubice - logo

S programem Věda a technika na dvorech škol vyjíždí Univerzita Pardubice „na dvory škol“ již několik let a stále se těší tato populárně-naučná vědecká road-show velké oblibě. Dává žákům možnost vyzkoušet si nejrůznější experimenty a pracovní postupy, seznámit se se speciálními modely, pozorovat akademické pracovníky i vysokoškoláky při jejich práci nebo s nimi diskutovat o dráze výzkumníka. Začátek školního roku tentokrát zpestří svým programem univerzitní týmy dětem v Základní škole Lázně Bohdaneč, a to už v úterý 20. září. Tato škola je přitom již čtyřicátou v pořadí, kam univerzita se svým programem zavítá.

„Tentokrát se žáci mohou těšit na interaktivní demonstrace a zajímavosti tří fakult univerzity –chemicko-technologické, zdravotnických studií a elektrotechniky a informatiky. Program pro ně kolegové připravili jako vždy velmi pestrý,“ říká k vědecké road-show Ing. arch. Iva Svobodová z Oddělení propagace a vnějších vztahů Univerzity Pardubice, které tento populárně-naučný program na školách zajišťuje. „Naše univerzitní týmy jsou složené jak z akademiků, tak vysokoškoláků, a je potěšující, že naši kolegové jsou stále, i po těch několika letech, nadšení z práce s dětmi a žáky, což je při samozřejmě při poznávání na obou stranách velmi důležité.“

A na co se tedy žáci v Bohdanči mohou těšit? Zjistí, jak je to s dědičností, protože se blíže podívají na DNA. K tomu vyzkouší psaní neviditelným písmem nebo vypáleným písmem. Připravena je pro ně ale řada dalších chemických pokusů. U zdravotníků se seznámí s problematikou ošetřovatelství, antikoncepce či zrakových vad. Na svět se podívají i opileckýma očima a vyzkouší tak, jak těžké je ovládat své tělo v tomto stavu. Na třetím stanovišti je budou čekat roboti, 3D scanner nebo hrátky s elektrickým obvodem.

Program na Základní škole Lázně Bohdaneč začíná v úterý 20. září s prvním školním zvoněním. Zážitkové demonstrace budou na místě po celý den, žáci si je mohou vyzkoušet během vyučování a v odpoledních hodinách se mohou přijít podívat „na dvůr školy“ i zájemci z řad veřejnosti.

„Pro zájemce dychtící po vědě máme připravené i jiné programy, v nichž mohou objevovat vědu, zjišťovat, co je baví, co se jím líbí a co je zajímá. Kromě úterý mohou zájemci navštívit náš stánek i na Staročeské polabinské pouti, která se koná již tuto sobotu 24. září. Studenti Fakulty ekonomicko-správní připravili pro děti například závodění robotů nebo sumo,“ doplňuje k populárně-naučným akcím univerzity jejich koordinátorka Iva Svobodová a dodává: „Všechny zájemce o vědu a poznávání pak srdečně zveme do našeho kampusu ve Studentské ulici, kam se letos v pátek 30. září přesouvá evropská Noc vědců.“

Do univerzitního kampusu tak mohou koncem září – v pátek 30. září – zavítat všichni. Studentskou ulici a pardubický univerzitní kampus obsadí EVROPSKÁ NOC VĚDCŮ. Kromě demonstračních stánků plných zajímavostí ze světa vědy a techniky, které opanují celou centrální část kampusu kolem Studentské ulice, bude možné navštívit i Fakultu elektrotechniky a informatiky na náměstí Čs. legií v centru města nebo Fakultu zdravotnických studií v kampusu v Průmyslové ulici (u Černé za Bory). Letošní NOC VĚDCŮ obohatí i doprovodný kulturní program u Lavičky Václava Havla. Dopravu mezi univerzitními místy bude zajišťovat speciální autobus.

Více informací k Evropské Noci vědců lze nalézt na webu Univerzity Pardubice – www.upce.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…