Univerzitní studenti pomáhají ZKL řešit únavu materiálu, výkon i životnost ložisek

21.07.2014 12:16

Udržet si v dnešní době stálou pozici ve výrobní sféře je běh na dlouhou trať, v průběhu kterého nesmíte příliš odpočívat. Přední světoví výrobci si dobře uvědomují, že klíčovou podmínkou úspěchu je konstantní vývoj nových produktů a adaptace stávajícího portfolia podle požadavků klientů.

Univerzitní studenti pomáhají ZKL řešit únavu materiálu,  výkon i životnost ložisek
Foto: ZKL
Popisek: ZKL

Na tom zakládá svou strategii i strojírenský koncern ZKL, přední světový výrobce ložisek. Samotný vývoj by však nemohl existovat bez předchozího výzkumu. Obě veličiny realizuje koncern prostřednictvím vlastní společnosti ZKL - Výzkum  a vývoj. Stále více se však na této bázi propojuje s renomovanými technickými vysokými školami. Tato kooperace umožňuje využívat uznávané kapacity v oboru a dostat se do kontaktu s talentovanými studenty, jejichž cesty vedou po absolutoriu často právě za brány ZKL.

„Výzkumná činnost byla v důsledku nedostatku prostředků dříve opomíjena. Nyní se to však změnilo. Základní a aplikovaný výzkum jsou totiž podmínkou úspěšného vývoje“, vysvětluje Ing. Vladimír Zikmund, výkonný ředitel společnosti ZKL-Výzkum a vývoj, a. s. „Výzkumně-vývojové aktivity realizuje pro koncern ZKL prioritně dceřiná společnost Výzkum a vývoj. Hlavním viditelným přínosem je především tvorba nových produktů, ale i inovace těch stávajících. Otázky vlivu materiálu, tepelného zpracování, dokončovacích operací i geometrie kontaktních ploch mají velký vliv na parametry ložisek z hlediska jejich životnosti, vývinu tepla a třecích ztrát. Na základě kvalitního výzkumu tak profituje především konečný zákazník“, dodává.

Kromě vlastního výzkumu ZKL rozvíjí také spolupráci s českými univerzitami. Aktuálně se v této rovině věnuje především otázkám základního a experimentálního bádání. V současné době je v realizaci projekt materiálového inženýrství ve spolupráci se středoevropským technologickým ústavem CEITEC. Tento institut je společným projektem VUT v Brně, Masarykovy univerzity a dalších pěti brněnských partnerů.

Momentálně jsou také zužitkovávány výsledky tříletého projektu na výkonovou optimalizaci ložisek, na kterém ZKL spolupracovalo s Ústavem konstruování při VUT. „Prioritním výstupem tohoto úkolu nebyl konkrétní výrobek, ale sběr dat o vlivu materiálu, tepelného zpracování a technologie výroby polotovarů na výsledné parametry vzhledem k únavové trvanlivosti ložisek. Tato hodnota je aktuálně pro zákazníky klíčová“, popisuje Ing. Zikmund. „Zaměřovali jsme se na to, aby ložisko vydrželo cíleně to, co se od něj očekává. Někdy chce zákazník levnější ložisko, a tak se řeší i problém, jak výrobu zlevnit, aby zůstaly kvalitativní parametry zachované. Na tomto procesu se musí kontinuálně pracovat. Jak se mění technologie výroby, ať už z hlediska materiálu nebo postupu, tak se koeficienty, se kterými počítáme, neustále posouvají. Vývoj je tedy neustále živý“, říká.

ZKL-Výzkum a vývoj se podílí také na 7 projektech financovaných z dotací Ministerstva průmyslu a obchodu. V jednom z nich je společnost hlavním nositelem, na dalších pracuje jako spoluřešitel. „Touto kooperací se nám daří pokrýt poměrně široký sortiment výzkumu a vývoje nových ložisek. Hlavní projekt se týká ložisek do převodovek, prioritně domíchávačů betonu. ZKL se zabývá nejen výpočtem a návrhem ložisek, ale soustředí se navíc na zisk materiálových dat, které napomohou optimalizaci celé převodovky“, popisuje Ing. Zikmund. Během materiálových zkoušek a experimentů, na kterých ZKL spolupracuje s VUT, jsou navíc získávána data, která mohou být následně využita i při výpočtech pro jiná uložení a zadání.

Spolupráce s vysokými školami je pro koncern ZKL přínosná nejen z hlediska výzkumu, ale i v oblasti lidských zdrojů. Personální základnu v posledních 5 letech rozšířilo několik absolventů, které podnik díky novým znalostem mohou výrazně posunout dál. ZKL zaměstnává také několik studentů na zkrácený úvazek. Po skončení studia se předpokládá jejich zapojení na úvazek standardní. Spolupráce ovšem funguje i v opačném směru – zástupci managementu působí například jako členové zkušebních komisí při obhajobě diplomových a dizertačních prací.

„Spolupracujeme samozřejmě i s ČVUT, kde 2 naši zaměstnanci připravují své dizertační práce. Studium na této univerzitě jim umožňuje velmi detailně zkoumat kontaktní únavu materiálu - vědu, na které výzkum ZKL potřebuje stavět. Kromě probíhající spolupráce bychom se rádi propojili také s Dopravní fakultou Jana Pernera v Pardubicích v rámci projektu provozních parametrů diagnostiky“, uzavírá.

O společnosti ZKL

Společnost ZKL je největší výrobce velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě. Věnuje se výzkumu, vývoji, výrobě a distribuci valivých ložisek, výrobě speciálních ložisek a komponentů pro automobilový a železniční průmysl. Tradiční český výrobce koncern ZKL prosazuje flexibilitu a rychlost v plnění požadavků zákazníka. Ve všech činnostech navíc uplatňuje šetrný přístup k životnímu prostředí. V současné době v koncernu pracuje více než 1 100 zaměstnanců. ZKL se během své šedesátileté tradice stala osvědčeným a spolehlivým dodavatelem s certifikací pro celou řadu průmyslových podniků. Vyráběný sortiment standardních a speciálních ložisek značky ZKL plní ty nejnáročnější požadavky zákazníků v široké oblasti jednotlivých průmyslových odvětví. Příkladem kam ZKL dodává své produkty, mohou být odvětví hutnictví, energetiky, těžkého strojírenství, těžby a zpracování surovin, automobilového průmyslu, dopravy, zemědělství a mnoho dalších. Další informace naleznete na: www.zkl.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…