Úřad na ochranu hospodářské soutěže: Pokuta za prodloužení trasy A metra byla potvrzena

11.09.2016 22:30

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil pokutu ve výši 8 500 000 Kč pro Dopravní podnik hlavního města Prahy za správní delikt spáchaný v souvislosti s veřejnou zakázkou na prodloužení trasy A metra. Zadavatel nedodržel postup stanovený zákonem o veřejných zakázkách, když v zadávací dokumentaci nestanovil transparentně způsob hodnocení nabídek podle dílčího hodnotícího kritéria „plán organizace výstavby“. Rozhodnutí je pravomocné.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže: Pokuta za prodloužení trasy A metra byla potvrzena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, Adriana Krnáčová a další slavnostně otevřeli úsek čtyř nových stanic pražského metra na trase A

Zadavatel stanovením způsobu hodnocení nabídek podle dílčího hodnotícího kritéria „plán organizace výstavby“ neuvedl dostatečně upřesňující údaje, aby byl předem znám způsob hodnocení podle tohoto dílčího hodnotícího kritéria. Jednotliví uchazeči o veřejnou zakázku tak neměli v rámci dílčího hodnotícího kritéria konkrétní, přesnou a srozumitelnou informaci, které jejich řešení bude považováno za nejvhodnější pro zadavatele. Zadavatel tak nedodržel zásadu transparentnosti a jeho postup mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Zadavatel uzavřel s účastníky Sdružení metro V. A (Dejvická–Motol), jež je tvořeno společnostmi Metrostav a. s. a Hochtief CZ a. s. smlouvu na plnění veřejné zakázky.

Hodnotící kritéria jsou jednou z klíčových částí zadávací dokumentace,neboť jejich prostřednictvím dochází k hodnocení nabídek jednotlivých uchazečů. Musí proto být přesně specifikována a transparentně stanovena, jelikož provedené hodnocení nabídek na základě hodnotících kritérií musí být zpětně přezkoumatelné. Podle kritérií hodnocení definovaných v zadávací dokumentaci veřejné zakázky probíhá hodnocení nabídek, jež je jednou z nejdůležitějších fází celého procesu zadávání veřejných zakázek a má bezprostřední vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Předseda Úřadu zamítl všechny námitky zadavatele uvedené v rozkladu, když mimo jiné potvrdil, že orgán prvního stupně nikterak nekrátil procesní práva účastníka řízení, vyhodnocení důkazů bylo v souladu s výrokem rozhodnutí a že k posouzení zákonnosti nastavení hodnotících kritérií nebylo třeba odborných znalostí z oblasti stavebnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…