Úřad práce ČR se řídí při výplatě rodičovských příspěvků do zahraničí koordinačními pravidly

06.12.2015 20:21

Úřad práce ČR postupuje v případě žádostí o rodičovský příspěvek podle zákona a koordinačních pravidel platících v rámci Evropské unie. Jeho zaměstnanci se snaží maximálně vycházet vstříc žadatelům o tuto dávku ať už v podobě rady nebo praktického řešení. Zároveň ale úřad považuje za nutné upozornit na to, že státem, který je primárně povinen rodičovský příspěvek vyplácet, je ten, ve kterém dotyčný rodič odváděl pojištění a ve kterém mu na dávku vznikl nárok.

Úřad práce ČR se řídí při výplatě rodičovských příspěvků do zahraničí koordinačními pravidly
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

V EU už několik let platí nařízení, která mají zajistit, aby migrující osoba zaměstnaná ve více členských státech neztratila své nároky na sociální dávky z důvodu jiného občanství, bydliště, či proto, že v žádném z nich nesplnila potřebnou dobu pojištění stanovenou předpisy příslušné země. Tato koordinační pravidla též umožňují výplatu dávek do jiného členského státu než je stát, ve kterém nárok na dávku vznikl.

Primárně kompetentní k výplatě rodičovského příspěvku je vždy ten stát, ve kterém rodič pracoval. Tam by také měl podat žádost o jeho přiznání a výplatu. V případě, že rodiče žijí v České republice, mohou o dávku požádat i v ČR, přestože není primárně kompetentním státem k výplatě dávky. Úřad práce ČR tuto žádost postoupí příslušné zahraniční instituci současně se sdělením o jeho primární kompetenci na základě výdělečné činnosti klienta. Jakmile si rodiče podají žádost o rodičovský příspěvek v primárně kompetentním státě a se zahraničním úřadem spolupracují, měla by jim tamní příslušná instituce začít dávku vyplácet nejpozději do dvou kalendářních měsíců od postoupení žádosti. Pokud ÚP ČR obdrží informaci o nevyplácení dávky v zahraničí, odešle zahraniční instituci urgenci o její primární kompetenci. Teprve poté začne příspěvek vyplácet, na základě prozatímního rozhodnutí o použitelných pravidlech, sekundárně kompetentní stát, což je ČR. Rodič tedy nezůstane bez prostředků.

V případě, že rodič se zahraniční institucí nespolupracuje, ÚP ČR dávku prozatímně nevyplatí.

„Vzhledem k tomu, že mezinárodní pravidla jsou složitější, může se stát, že rodina čeká na přiznání a výplatu dávky (nejčastěji rodičovského příspěvku) více měsíců. Důvodem však není nečinnost či neochota Úřadu práce ČR, ale fakt, že řízení s evropskými prvky je časově náročné, protože data není možné v současné době předávat elektronicky z důvodu ochrany osobních údajů,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Pokud mají kompetentní instituce v jednotlivých zemích rozdílné názory na to, který stát má dávku vyplácet, přichází na řadu výplata dávek na základě prozatímního rozhodnutí. I v těchto případech by nemělo docházet k časové prodlevě přiznání rodinných dávek.

Lidé, kteří řeší problematické případy v rámci výplaty rodinných dávek podle koordinačních nařízení, mohou využít služby SOLVIT, kterou zřídila pro klienty Evropská komise (více na http://ec.europa.eu/solvit/index_cs.htm).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…