Úřad práce ČR už přijal přes 3 300 žádostí o náhradní výživné

14.09.2021 8:40 | Tisková zpráva

V průběhu července a srpna přijal Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 3 336 žádostí o náhradní výživné. V drtivé většině případů (86 %) je zástupcem žadatele/dítěte žena, jen ze 14 % muž. Ve více než 77 % ÚP ČR už dávku přiznal, a to v celkovém objemu 4 819 765 Kč. V průměru obdrželi žadatelé 1 865 Kč.

Úřad práce ČR už přijal přes 3 300 žádostí o náhradní výživné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Ostatní žádosti procházejí posouzením, případně se čeká na dodání veškerých podkladů ze strany klientů. Jedná se zejména o případy, kdy klienti nedodali žádosti úplné, např. bez návrhu na exekuci nebo soudního výkonu rozhodnutí (výživné žadatelé aktivně nevymáhají), či chybí doklad o přijatém výživném.

Zájem o náhradní výživné potvrzuje předpoklady. Očekává se, že by na něj mělo dosáhnout přibližně 24 tisíc dětí ročně, což v praxi znamená přibližně 2 tisíce žádostí měsíčně. „Není pro nás žádným překvapením, že rodiče, zejména pak matky samoživitelky, mají o náhradní výživné zájem. Jsem velmi ráda, že se mi po dlouhých letech debat, podařilo prosadit tuto pomoc. Děti nemají být trestány za to, že na ně jeden z rodičů kašle. Náhradní výživné jim dává šanci na lepší život, na lepší budoucnost,“ komentuje aktuální data ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Počet podaných žádostí by v následujících měsících mohl dokonce vzrůst. Většina lidí už je zpět z dovolené a jejich život se vrací do běžných kolejí. Řeší tak mimo jiné více i záležitosti týkající se financí,“ doplňuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Na novou agendu se ÚP ČR v předstihu velmi pečlivě připravoval, proto i administrace náhradního výživného probíhá v rámci celé republiky bez významnějších problémů.

Aby ÚP ČR co nejvíce zjednodušil lidem kroky, které je nutné v souvislosti s náhradním výživným učinit, připravil speciální webovou stránku se všemi podstatnými informacemi. Na stránce jsou k dispozici například nejčastější otázky a odpovědi, ale také dvě návodná videa - první shrnuje informace k náhradnímu výživnému, druhé pak obsahuje podrobný návod, jak správně vyplnit žádost. Lidé tak nemusí osobně na Úřad práce ČR, ale vše vyřídí z pohodlí domova. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…