Úřad práce: Přeshraniční spolupráce jako inspirace

22.12.2018 11:57

Aktuální situace na trhu práce, uplatnění především dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů, požadavky zaměstnavatelů na nové pracovníky nebo třeba zaměstnávání osob se zdravotním postižením. To je jen krátký výčet témat, která byla předmětem společného jednání zástupců Úřadu práce ČR a Ústredia práce, sociálných vecí a rodiny Slovenské republiky (ÚPSVR).

Úřad práce: Přeshraniční spolupráce jako inspirace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Devítičlennou delegaci ze tří příhraničních okresů Senica, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín přivítali na domácí půdě zástupci Krajské pobočky ÚP ČR v Brně a Kontaktních pracovišť ÚP ČR v Hodoníně a Břeclavi.

Hned na začátku setkání hosty zajímala aktuální situace na pracovním trhu a také systém práce s dlouhodobě nezaměstnanými uchazeči.

„V současnosti jsou v evidenci ÚP ČR mimo jiné uchazeči, kterým např. nízká úroveň vzdělání, popř. neaktuální kvalifikace, nedostatek praxe, exekuce, omezená mobilita, věkový, zdravotní handicap či péče o malé děti nebo osobu blízkou brání v pracovním uplatnění. Úkolem Úřadu práce ČR je pokusit se odstranit tyto bariéry a pomocí nástrojů, opatření aktivní politiky zaměstnanosti a cíleného poradenství vyrovnat nesoulad poptávky a nabídky na trhu práce,“ upřesňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Brně Josef Bürger

Nízká nezaměstnanost tedy rozhodně neznamená pro zaměstnance ÚP ČR méně práce. Prostřednictvím nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti, cíleného poradenství a individuálního přístupu směrem k uchazečům i zaměstnavatelům se Úřad práce ČR snaží obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z jeho evidence.

Dalším z témat společného jednání byla také mimo jiné podpora zaměstnanosti osob se zdravotním postižením a absolventů.

„V centru našeho zájmu jsou samozřejmě obě hlavní skupiny našich klientů – tedy uchazeči o zaměstnání a zaměstnavatelé. Při naší práci se snažíme být maximálně efektivní. Zároveň klademe stále větší důraz na podporu zaměstnanců v tzv. „první linii,“ tedy těch, kteří přímo pracují s klienty. I proto je pro nás velmi cenné přebírání „dobré praxe“ z pracovišť zahraničních veřejných služeb zaměstnanosti a poznávání metod práce s uchazeči například na Slovensku,“ uzavírá Josef Bürger.

Oboustranná spolupráce bude pokračovat i nadále. Další setkání proběhne v listopadu 2019 na v Novém Mestě nad Váhom. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…