Úřad práce: Příspěvek na bydlení – novinky od ledna 2023

25.12.2022 14:33 | Tisková zpráva

Vyplácí vám Úřad práce ČR příspěvek na bydlení? Nově budete moci přehled příjmů a nákladů na bydlení dokládat jen 2x ročně.

Úřad práce: Příspěvek na bydlení – novinky od ledna 2023
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Co to pro vás v praxi znamená:

• Čtvrtletní rozhodné příjmy a náklady na bydlení odevzdáte povinně ÚP ČR pouze dvakrát za rok, a to za 1. a 3. kalendářní čtvrtletí (za leden až březen a za červenec až září příslušného roku) pro nárok na příspěvek na bydlení ve 2. a 4. kalendářním čtvrtletí (od dubna do června a od října do prosince).

• Na výplatě příspěvku na bydlení se nic nemění, stejně jako dosud se jeho výplata provádí vždy zpětně za kalendářní měsíc, ve kterém vám náležela dávka (tj. dávku za leden obdržíte v únoru, únorovou dávku v březnu atd.).

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

• Na příspěvek na bydlení jste měli nárok v období od října do prosince 2022, nově pak nemusíte pro pokračování jeho výplaty dokládat rozhodné příjmy a náklady na bydlení za 4. kalendářní čtvrtletí 2022 (tj. říjen až prosinec 2022). ÚP ČR vám příspěvek na bydlení automaticky vyplatí za následující tři měsíce roku 2023, tedy za leden, únor a březen (vyplácí se v únoru, březnu a dubnu), a samozřejmě přepočte jeho výši podle nových normativních nákladů na bydlení platných od ledna 2023.

• Možnost doložit rozhodné příjmy a náklady na bydlení za 2. a 4. kalendářní čtvrtletí je nově dobrovolná. V tomto případě vám ÚP ČR nově stanoví nárok na příspěvek na bydlení (přepočítá jeho výši), podmínkou však je, že rozhodné příjmy a náklady na bydlení za 4. kvartál odevzdáte nejpozději do 31. ledna a za 2. kalendářní čtvrtletí do 31. července (po stanoveném termínu nelze doložené příjmy a náklady na bydlení zohlednit).

• Ve většině případů platí, že pro doložení rozhodných příjmů a nákladů na bydlení můžete využít zjednodušený on-line formulář (ZDE).

• Pro orientační zjištění nároku na příspěvek na bydlení můžete využít on-line kalkulačku ZDE.

Potřebujete pomoc nebo další informace? Obraťte se na Call Centrum ÚP ČR (kontakty najdete ZDE).
Podrobnosti k příspěvku na bydlení najdete ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…