Úřad práce: „Záruky pro mladé” podpořily už více než 10 tisíc lidí

17.06.2020 10:39

Celkem 10 209 mladých lidí z celé ČR vstoupilo do projektu „Záruky pro mladé“. Více než polovina z nich, celkem 5 187, už podepsala pracovní smlouvu. Úřad práce ČR dosud poskytl zaměstnavatelům příspěvky v celkové výši přesahující 653 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že jednání o nových dohodách stále probíhají, počet mladých lidí v novém zaměstnání stále roste.

Úřad práce: „Záruky pro mladé” podpořily už více než 10 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Dohromady 13 regionálních projektů s názvem „Záruky pro mladé v …. kraji“ realizuje Úřad práce ČR v jednotlivých regionech prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost, ze kterého jde na úhradu projektů 85 %. Zbylých 15 % pak ze státního rozpočtu ČR. Celkem má úřad k dispozici na podporu snížení nezaměstnanosti mladých lidí více než 1,3 mld. Kč. Projekty začal Úřad práce ČR realizovat postupně od prosince 2015 a poběží do května 2021 v Karlovarském kraji, v ostatních regionech až do prosince 2021. Kompletní přehled je uveden ZDE.

„Projekty podporují mladé nezaměstnané do 29 let, bez rozdílu dosaženého vzdělání. Jsou určené zejména těm, kteří jsou ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností, především kvůli absenci pracovních návyků, chybějící praxi, nedostatečnému vzdělání nebo nízkému věku. V evidenci ÚP ČR je momentálně téměř 63 tis. mladých lidí do 29 let, z toho 3 139 mladistvých. Tito lidé by neměli začínat svoji pracovní kariéru jako uchazeči o zaměstnání. Projekty pro tuto cílovou skupinu jsou proto velmi užitečné a ÚP ČR spolupracuje v jejich rámci se všemi partnery na pracovním trhu,“ shrnuje Viktor Najmon, pověřený zastupováním generálního ředitele ÚP ČR.

Úřad práce ČR spolupracuje se zaměstnavateli zejména při umisťování účastníků projektu na společensky účelná pracovní místa (SÚPM) – vyhrazená. Zaměstnavatelům tak umožňuje získat mladé lidi sice bez větších zkušeností, ale naopak s potenciálem a možností zaučit je přímo ve firmě pod dohledem zkušených mentorů. Šanci na nové pracovní místo dostávají klienti, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR alespoň 3 měsíce a od doby, kdy ukončili studium, získali maximálně 3 roky praxe.

„Největší přínos pro naši společnost představuje možnost poznat uchazeče, seznámit se s jeho schopnostmi a mít tak možnost následně uzavřít pracovní poměr s pracovníkem, kterého známe,“ popisuje zkušenost s projektem jednatel společnosti EPS biotechnology Miroslav Minařík.

„S absolventem je na počátku mnohem více práce, ale ta investice se dle našich zkušeností vyplatí. Firma si tak vychová vlastního dobrého zaměstnance, ze kterého se časem stává odborník v daném oboru bez zbytečných předešlých návyků,“ doplňuje jednatel JF DESIGN MODE Marek Novák.

Odborní poradci projektu z ÚP ČR se v maximální možné míře snaží spárovat vhodné účastníky a konkrétní nabízená místa. Pokud úřad uzavře dohodu se zaměstnavatelem, může firmě poskytnout finanční podporu na dobu 6 až 12 měsíců na mzdové náklady. Výše příspěvku, včetně výdajů zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, se odvíjí od kumulace hendikepů umisťovaného uchazeče (např. dlouhodobá evidence, nedostatek praxe, omezená mobilita, zdravotní postižení, neodpovídající vzdělání, …). Úřad práce ČR vyhledává pracovní příležitosti pro odborné praxe mladých lidí v regionech jak v nabídce volných pracovních míst, tak i prostřednictvím monitoringu zaměstnavatelů, který realizuje přímo ve firmách.

Největší počet uzavřených dohod podporujících zaměstnání mladých lidí do 29 let dosud uzavřela Krajská pobočka ÚP ČR v Brně (1 029). Mezi účastníky všech 13 projektů tvoří většinu bývalí studenti středních škol s maturitou a odborných učilišť. Vstupují do něj také mladí lidé se základním vzděláním. Zaměstnavatelé mají největší zájem o pracovníky v administrativě, prodeji, ve službách, v technických oborech, řemeslech či ošetřovatelství.

„Většinou mají všichni absolventi po ukončení školy stejné nebo podobné znalosti základní problematiky. Díky tomu jsou na stejné startovací pozici a pro zaměstnavatele jsou „běžní“ uchazeči. Pokud chtějí jít do svého vysněného zaměstnání, měli by nabídnout něco víc než ostatní,“ říká Martin Groman, bývalý student Mendelovy univerzity v Brně, který ve svých 28 letech díky projektu získal práci jako ekolog.

„Našla jsem práci v oboru se skvělým kolektivem. Došlo mi, že lidé, kteří chtějí skutečně pracovat, vždy práci najdou,“ doplňuje další z účastnic projektu 21 letá Veronika Rašková, absolventka Střední školy uměleckých řemesel.

Kromě příspěvku na mzdy účastníků projektu může Úřad práce ČR poskytnout zaměstnavateli také příspěvek na mentora. Tím je zaměstnanec firmy, který dohlíží na plnění plánu odborné praxe a zároveň zaškoluje po dobu 4 až 7 měsíců přijatého nového zaměstnance. Maximální výše příspěvku je 198 Kč/hod., přičemž nejvyšší týdenní rozsah může činit 15 hodin. Dosud eviduje Úřad práce ČR celkem 776 uzavřených dohod na poskytnutí těchto příspěvků. Nejvíce (347) v Moravskoslezském kraji. Firmy využívají mentory hlavně v odborných technických oborech, v účetnictví, obchodu, ve školství, stavebnictví, v neziskových organizacích, marketingu nebo ve výrobě a v provozu.

Novou posilu do týmu získalo díky projektu i olomoucké Divadlo na cucky. „Největším přínosem bylo uplatnění pracovnice v rámci jejího kreativního potenciálu. Snažili jsme se využít její specifické dovednosti a vytvořit podmínky k její vlastní seberealizaci. Zásadní je mít dost času a energie na zapracování. Pak se ovšem vložená energie vrátí,“ uzavírá Jan Žůrek z neziskové organizace DW7.

K 31. 5. 2020 bylo v evidenci Úřadu práce ČR celkem 10 047 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Z toho absolventů bylo 6 929. Zaměstnavatelé jim nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR 63 919 volných pracovních míst. Nejčastěji se jednalo o pozice pro montážní dělníky výrobků a zařízení, obsluhu pojízdných zařízení a výrobních strojů, kováře, nástrojáře, řemeslníky, pracovníky informačních služeb nebo pomocníky ve výrobě.

Podrobné informace k nezaměstnanosti absolventů a mladistvých jsou k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…