Úřad práce pomáhá lidem i v rámci kariérového poradenství

11.07.2017 15:08

Desítkám tisíc lidí z řad klientů Úřadu práce ČR pomohou ročně zaměstnanci Úřadu práce ČR v rámci kariérového poradenství. Obracejí se na ně jak vycházející žáci základních škol a čerství absolventi, tak i uchazeči a zájemci o zaměstnání ve vyšším věku.

Úřad práce pomáhá lidem i v rámci kariérového poradenství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Mezi těmi, kterým specialisté ÚP ČR poradili s výběrem nejvhodnější profese či pomohli na trh práce, patří i ti, kterým hrozí dlouhodobá nezaměstnanost, např. lidé se zdravotním postižením, rodiče malých dětí nebo třeba obyvatelé sociálně vyloučených lokalit. 

„Poradenský záběr“ specialistů Úřadu práce ČR je široký. Ať už jde o cílové skupiny uchazečů a zájemců o zaměstnání, tak i o objem poskytovaných služeb.

„Díky nastaveným metodikám jsme schopni zajistit poskytování těchto služeb jednotně, ve standardní kvalitě a na všech kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR. Jinak řečeno – pokud se klient obrátí na naše zaměstnance v kterémkoli městě či obci, poskytneme mu stejnou péči a zároveň zohledníme jeho potřeby,“ upřesňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V první linii poradenství pracují poradci pro zprostředkování. Jsou to zaměstnanci, kteří jsou v pravidelném, často dlouhodobém, kontaktu s uchazeči o zaměstnání. Náplní jejich činnosti je poskytování základních poradenských služeb spojených se zprostředkováním vhodného zaměstnání. V případě potřeby klienty nasměrují k dalším specialistům ÚP ČR. V tomto ohledu jsou novinkou „INFOcentra ÚP ČR“, která postupně vznikají na vybraných kontaktních pracovištích. Celkem by jich mělo být v budoucnu na osm desítek v celé republice.

„Právě tato místa budou tím pomyslným rozdělovníkem pro všechny příchozí klienty. Lidé už tak nebudou muset obcházet hned několik kanceláří či přepážek, aby zjistili, za kým s konkrétní věcí jít. Informační pracovníci je nasměrují během prvního kontaktu, umožní jim samoobslužné vyhledávání volných pracovních míst, zkontaktují zaměstnavatele a celkově jim tak usnadní komunikaci s úřadem,“ upřesňuje vedoucí Oddělení zprostředkování a poradenství Generálního ředitelství ÚP ČR Vojtěška Nezvalová.

Úřad práce ČR ale nezprostředkovává jen vhodná pracovní místa. Může zájemcům poskytnout i širokou škálu poradenské pomoci. Ve druhé linii se klient, který potřebuje kariérové poradenství, setkává s poradci specialisty. Především v Informačních a poradenských střediscích (IPS) a Job Clubech. V IPS se nejen budoucí studenti středních škol dozvědí, nejen to, o čem konkrétní povolání je, co musí zájemce splňovat pro jeho výkon, jaké požadavky mají zaměstnavatelé v konkrétním oboru, ale také to, kde je možné takový obor vystudovat a jaké mají reálné šance, že po absolvování studia najdou práci. V Job Clubech se klienti zase naučí, jak napsat strukturovaný životopis, jak se připravit na výběrové řízení, jak napsat inzerát a jak na něj odpovědět nebo jak komunikovat s lidmi (kolegy, nadřízenými apod.). V neposlední řadě si odnesou nové znalosti, pokud jde o práva a povinnosti v rámci pracovněprávní oblasti.

„Práce specialistů Úřadu práce ČR je velmi obsáhlá a náročná. Nejenže se musí umět orientovat v odborné agendě, ale zároveň musí umět zhodnotit celkové schopnosti a možnosti každého příchozího klienta. A na základě těchto poznatků mu pak připravit na míru portfolio opatření, které mu pomůže v co nejrychlejším návratu nebo vstupu na trh práce,“ uzavírá Kateřina Sadílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …