Úřad práce pomáhá najít zaměstnání lidem v nouzi

22.04.2017 16:29

Přes sedm stovek sociálně vyloučených osob z Moravskoslezského kraje dostane šanci na návrat do běžné společnosti. A to díky regionálnímu projektu, který realizuje Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě, s názvem „Příležitost dělá zaměstnance“.

Úřad práce pomáhá najít zaměstnání lidem v nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Podstatou projektu je individuální a skupinové poradenství šité na míru konkrétním klientům. Během 58 hodin vzdělávání absolvují jeho účastníci motivační kurz, kurz finanční gramotnosti, základy pracovního práva a výuku základních počítačových dovedností. Tyto aktivity pak doplňují rekvalifikační kurzy, pracovní diagnostika s psychologem nebo třeba práce na zkoušku.

„Kromě rekvalifikací zajišťujeme všechny kurzy vlastními zaměstnanci Úřadu práce ČR. Vedle finančních úspor je výhodou této praxe možnost zajistit odpovídající kvalitu náplně kurzů a v neposlední řadě i osobní kontakt s klienty, které tak máme šanci během výuky mnohem lépe poznat. Práce s lidmi v obtížné životní situaci vyžaduje individuální, intenzivní a komplexní přístup,“ vyzdvihuje vedoucí oddělení projektů EU z Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Lucie Norysová. Kurzy si chválí i samotní účastníci.

„V počítačovém kurzu mi pomohli s přípravou životopisu. Dozvěděl jsem se, které věci jsou při prezentaci nejdůležitější a jak přesně si mám upravit ten svůj. Nejvíc se mi ale líbil kurz o financích, kde jsme řešili oddlužení a exekuce,“ vyjmenovává zkušenosti jeden z účastníků Jiří Zrník. Prioritou projektu ovšem zůstává najít klientům vhodné zaměstnání.

„Využíváme k tomu nejen databázi volných pracovních míst, ale také aktivně oslovujeme zaměstnavatele, zjišťujeme jejich potřeby a vytipováváme pro ně vhodné potenciální zaměstnance. Protože jsme s klienty skoro v denním kontaktu, známe je velmi dobře a jsme tak schopni zajistit spokojenost obou stran – zaměstnavatele i uchazeče o zaměstnání“, vysvětluje osvědčenou praxi manažerka projektu Petra Paquet. Úspěšnost tohoto postupu dokládají první výsledky. Do práce už nastoupilo přes sto účastníků projektu.

Nejčastěji jako dělníci ve výrobě, úklidoví pracovníci, strážní nebo pracovníci v sociálních službách. Mezi zaměstnané klienty patří i pan Zrník. Dřív šest let nezaměstnaný a zadlužený klient nastoupil na společensky účelné pracovní místo a našel uplatnění jako prodavač a pomocná síla ve výrobě.

„Jsem rád za tuto práci. I přes exekuci mám teď více peněz, než když jsem byl na dávkách. Rozdíl je nějakých 3 000 Kč, a to člověk pozná. Navíc můj otec si váží toho, že pracuji a podporuje mě,“ pochvaluje si pan Jiří. Poradenství neobnáší jen čistě nabídku zaměstnání jako takovou. Pracovníci projektu pomáhají řešit klientům jejich složitou bytovou situaci, výmazy z rejstříků trestů, dokumenty pro úřady nebo i zajištění lékaře. „Setkáváme se například s tím, že klienti nemají praktického lékaře a nemá jim tak kdo vyřídit prohlídku při nástupu do zaměstnání nebo pro účely rekvalifikačního kurzu,“ vysvětluje Petra Paquet. A její slova potvrzuje i zkušenost pana Zrníka.

„Zaměstnankyně ÚP ČR M. Horváth v rámci projektu zjistila, že jsem nebyl řadu let na preventivní prohlídce a objednala mě k lékaři. Ten zjistil, že můj zdravotní stav byl vážný. Dva dny na to jsem skončil v nemocnici. Chci jí tímto poděkovat, že mi zachránila život,“ uzavírá svou pozitivní zkušenost s Úřadem práce ČR Jiří Zrník. Projekt ÚP ČR s názvem „Příležitost dělá zaměstnance“ je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. ÚP ČR má v jeho rámci k dispozici celkem 81 mil. Kč. Z rozpočtu projektu jsou hrazeny i finanční příspěvky pro zaměstnavatele na mzdové náklady zaměstnanců. Doba jeho realizace je od února 2016 do července 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…