Úřad práce pomáhá propuštěným zaměstnancům Crystalexu najít novou práci

11.10.2020 10:14

Už několik měsíců pomáhají zástupci Úřadu práce ČR bývalým zaměstnancům společnosti Crystalex CZ, s. r. o., sklárny Karolinka při hledání nové práce. Výpověď dostalo z organizačních důvodů téměř osm desítek pracovníků. V evidenci ÚP ČR jich je v současné době 15.

Úřad práce pomáhá propuštěným zaměstnancům Crystalexu najít novou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Informaci o záměru hromadného propouštění obdržel Úřad práce ČR v dubnu letošního roku. K odchodu zaměstnanců mělo dojít o zhruba měsíc později. Ihned po obdržení tohoto oznámení se spojili zástupci Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Karolince se zaměstnavatelem a nabídli odcházejícím zaměstnancům pomoc. Už v době, kdy ještě trval pracovní poměr, jim zasílali po dohodě se zaměstnavatelem pravidelně každý týden přehled volných pracovních míst. Tím podpořili jejich šanci na pracovní uplatnění.

„Komunikace s regionálními zaměstnavateli je nedílnou součástí každodenního fungování Úřadu práce ČR. Doplňuje tak široké portfolio služeb, které uchazečům a zájemcům o zaměstnání, ale i zaměstnavatelům poskytujeme. V tomto případě se jednalo zejména o služby poradenské,“ popisuje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Začátkem července proběhl v prostorách zaměstnavatele poradenský den určený všem zájemcům z řad propuštěných zaměstnanců sklárny. Dozvěděli se, jaké jsou podmínky pro zavedení do evidence uchazečů o zaměstnání, jak žádat o zprostředkování zaměstnání, podporu v nezaměstnanosti nebo zařazení do rekvalifikačního kurzu. Zástupci ÚP ČR jim předali aktuální přehled nabídky volných pracovních míst a potřebné kontakty na konkrétní úředníky.

„Oceňuji, že zaměstnanci Úřadu práce ČR nabídli své služby ještě ve výpovědní době. Také další jednání na úřadě po vstupu do evidence bylo vstřícné a profesionální. Snahou bylo nabídnout mi místo co nejblíže k domovu a také odpovídající mému zdravotnímu stavu. Informace o volném pracovním místě mi pomohla získat práci prodavačky, do které jsem 1. 9. 2020 nastoupila,“ shrnuje jedna z bývalých zaměstnankyň sklárny.

„V době hromadného propuštění, které negativně zasáhlo nemalý počet občanů v Karolince a přilehlých obcích, nám byl Úřad práce ČR spolehlivým partnerem pro překonání této nelehké situace. S důvěrou jsme se mohli obracet na všechny jeho zástupce, kteří dokázali vždy flexibilně reagovat na naše požadavky. Ze strany úřadu byla poskytnuta maximální možná péče,“ uzavírá ředitel závodu Karolinka Jiří Morávek.

Ke konci září evidoval ÚP ČR v rámci celého Zlínského kraje celkem 11 796 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 2,9 % (ČR - 3,8 %). Prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízeli zaměstnavatelé v tomto regionu 10 745 volných pracovních míst. Jen v okrese Vsetín, do kterého obec Karolinka spadá, to bylo 3 381 volných pozic. Zaměstnavatelé v tomto kraji momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance do výroby na pozice obsluha strojů nebo montážní dělník, dále dělníky v oblasti výstavby budov či řidiče nákladního automobilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…