Úřad pro ochranu hospodářské soutěže řešil možné protisoutěžní jednání Asociace autoškol mimo správní řízení

12.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyřešil bez zahájení správního řízení možné porušení soutěžních pravidel ze strany Asociace autoškol České republiky, z.s., která sdružuje autoškoly z celé České republiky. Asociace působí jako profesní sdružení soutěžitelů podnikajících v oblasti provozování autoškol.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže řešil možné protisoutěžní jednání Asociace autoškol mimo správní řízení
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad vlastním šetřením zjistil indicie možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže Asociací autoškol České republiky, z.s. (dále jen „Asociace“). Možným soutěžním problémem byla veřejná cenová prohlášení Asociace, která se týkala stanovování a komentování vývoje cen služeb poskytovaných autoškolami. 

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31241 lidí

Veřejná cenová prohlášení učiněná ze strany profesních asociací Úřad vnímá jako potencionální narušení hospodářské soutěže, kde se může jednat o zakázanou dohodu mezi členy sdružení. Úřad posuzoval konkrétní vyjádření zástupce Asociace, kterým oznamoval procentní nárůst cen služeb poskytovaných členy sdružení, jako možné porušení zákona. Koordinované a sladěné jednání vzájemných konkurentů na trhu negativně ovlivní nezávislé stanovování cen služeb jednotlivých členů sdružení, neboť může vést ke sjednocování cen nebo k získání informací jednotlivých soutěžitelů o plánované změně cen za služby. Toto jednání Úřad posuzuje jako sjednocování či koordinaci postupu konkurentů na trhu v cenovém parametru.

Úřad v rámci šetření vyzval Asociaci k učinění konkrétních nápravných opatření vedoucích k tomu, aby se v budoucnu neopakovala podobná veřejná prohlášení, která by mohla mít protisoutěžní charakter a porušovala zákon o ochraně hospodářské soutěže. Úřad vyzval asociaci také k informování členů o tom, že předmětné jednání je zákonem zakázané a má protisoutěžní povahu. Budoucí prohlášení členů do médií mají být neadresná (objektivní), aby výsledkem nebylo porušení zákona. Asociace má dále informovat své členy, že sdělení o předpokládaném vývoji ceny je oprávněn činit samostatně každý soutěžitel v rámci zamýšlené individuální strategie, nikoli Asociace prostřednictvím vyjádření svých zástupců. Zveřejňování soutěžně „citlivých“ informací nesmí být činěno prostřednictvím sdružení konkurentů. Orgány Asociace stanovisko Úřadu projednaly a poskytly Úřadu záruky, že k soutěžně problematickému jednání již nebude napříště docházet.

S ohledem na povahu posuzovaného jednání a přijetí navržených nápravných opatření se Úřad rozhodl ve věci nezahajovat správní řízení. Tímto postupem Úřad zajistil v daném případě efektivnější dosažení účelu soutěžní politiky, kterým je ochrana a obnova soutěžních podmínek na trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…