Úřad pro ochranu osobních údajů: DIČ na účtenkách EET

01.12.2016 15:42

V souvislosti se zahájením elektronické evidence tržeb podle zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb se množí dotazy podnikatelů na uvádění daňového identifikačního čísla na vydávaných účtenkách, v jehož důsledku bude docházet ke zpřístupňování jejich rodných čísel v mnohem větším rozsahu, než tomu bylo v souvislosti s dosavadní povinností uvádět daňové identifikační číslo.

Úřad pro ochranu osobních údajů: DIČ na účtenkách EET
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Dle ustanovení § 20 odst. 1 písm. b) zákona č. 112/2016 Sb., zákona o evidenci tržeb, je nyní poplatník povinen uvádět své daňové identifikační číslo na účtence, vydávané tomu, od koho evidovaná tržba plyne. Tedy každému zákazníkovi, který může s účtenkou jako dokumentem dále disponovat. Konstrukce daňového identifikačního čísla na základě rodného čísla je stanovena v § 130 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Na základě daňového řádu a zákona o evidenci tržeb tak bude docházet k dalšímu zpřístupňování rodných čísel podnikatelů.

Na velkou problematičnost využití rodného čísla v rámci daňového identifikačního čísla Úřad již v minulosti upozorňoval,[1] nemá však kompetenci, aby mohl zákonný podklad pro stávající praxi používání rodných čísel změnit.

Současně je třeba upozornit, že ten, kdo účtenku obdrží, nemůže s takto získaným rodným číslem libovolně zacházet. Pokud by s ním dále neoprávněně nakládal nebo číslo neoprávněně využíval, dopustil by se přestupku či jiného správního deliktu podle zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech.

[1] Např. zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…