Úřad pro ochranu osobních údajů: DIČ z účtenek zmizí, rozhodl Ústavní soud

20.12.2017 12:06

Ústavní soud vyhověl v minulém týdnu návrhu skupiny poslanců a zrušil některá ustanovení či jejich částí zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) a nařízení vlády o evidenci tržeb.

Úřad pro ochranu osobních údajů: DIČ z účtenek zmizí, rozhodl Ústavní soud
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Jedním z nich je povinnost uvádět daňová identifikační čísla na vydávaných účtenkách, v jejímž důsledku dochází ke zpřístupňování rodných čísel podnikatelů ve velkém rozsahu.

Ústavní soud nejprve konfrontoval samotný systém (EET) s namítaným porušením základních práv a dospěl k závěru, že napadený zákon jako celek není protiústavní. Protiústavní jsou však některá jeho dílčí ustanovení.

Z pohledu ochrany osobních údajů je třeba především upozornit na to, že Ústavní soud (ÚS) zrušil tu část zákona o EET, která stanoví povinnost uvádět na účtenkách daňové identifikační číslo poplatníka (DIČ), přičemž toto číslo v případě, že jde o fyzickou osobu, obsahuje rodné číslo podnikatele. Takové řešení není podle ÚS dostatečně šetrné k právu na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním osobních údajů podle čl. 10 odst. 3 Listiny a neobstojí tak v testu proporcionality. Takový závěr je navíc podle ÚS v souladu s tendencí vyjádřenou v evropských pravidlech pro ochranu osobních údajů, tzv. GDPR.

Rovněž Úřad pro ochranu osobních údajů v minulosti dlouhodobě upozorňoval na velkou problematičnost využívání rodného čísla v rámci daňového identifikačního čísla.

Úřad opakovaně upozorňoval Ministerstvo financí jako gestora daňové agendy na nevhodnost tvorby daňového identifikačního čísla (DIČ) pouhým okopírováním rodného čísla občanů. Učinil tak v rámci legislativních připomínek v letech 2004 a 2008, a také po spuštění elektronické evidence tržeb, kdy si požadoval jednání s Ministerstvem financí. Úřad obecně zastává názor, že rodné číslo by mělo být v budoucnu při postupující elektronizaci veřejné správy používáno jako neveřejný identifikátor.

Jako celek však zákon o EET u Ústavního soudu prošel a platí dál. U třetí a čtvrté etapy EET je podle ústavních soudců nutné důkladně zvážit dopady a vymezit výjimky přímo v zákoně a ne jen ve vládním nařízení. ÚS dále konstatoval, že bude nyní na zákonodárci, jaký další postup pro zavádění těchto dvou fází EET zvolí a jak přímo v zákoně vymezí skupiny osob z této povinnosti vyňatých, popř. povinných vést jen zjednodušenou evidenci.

Text nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 26/16 včetně disentů je dostupný zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…